Életmód

Elkerülhetetlen az influenza?

Az izomfájdalommal, hidegrázással, lázzal járó, vírus okozta heveny megbetegedés általában az õszi-téli hónapokban jelentkezik. A betegséget okozó vírustörzsek változatosak, ezért azoknál is mutatkozhatnak a tünetek, akik idõben beolttatták magukat.





– A betegség cseppfertőzéssel, tehát köhögéssel, tüsszentéssel terjed, sőt beszéd útján is megfertőződhetünk – mondja dr. Fogl Magdolna háziorvos. – Fontos tudni, hogy a betegség már akkor is fertőz, amikor még nincsenek tüneteink. A lappangási idő általában egy-négy nap. A vírusnak három formája van. Az A és a B okozta betegség heves lefolyású, a C típusúé enyhébb lefolyású. A járványokat okozó vírustörzsek az A típusból kerülnek ki. Az influenza tünetei nagyon jellegzetesek: hirtelen jelentkező magas láz, rossz általános közérzet, borzongás, száraz köhögés, orrdugulás. Minden esetben erős izomfájdalmak alakulnak ki, ritkábban hányinger is társulhat melléjük. Az elesettség miatt ilyenkor biztatni sem kell a pácienseimet, hogy feküdjenek, mert képtelenek lennének dolgozni: szó szerint ágynak esik. A lázas állapot egy-hét napig tarthat. Ha tovább áll fenn, akkor valószínűleg szövődmények alakultak ki. A legyengült felső légutak könnyen felülfertőződhetnek. Legjellemzőbb szövődmény az arcüreg és a középfül gyulladása, a gennyes hörghurut és a tüdőgyulladás.

– A betegség lefolyásában egyénenként különbségek lehetnek. Számít a beteg általános állapota, kora. Az idősek legyengült immunrendszere kevéssé tudja elhárítani a vírustámadást, míg a kisgyermekek ellenállóképessége még gyenge. A dohányosoknál a nikotin megbénítja a légutak nyálkahártyáját borító csillószőröket, amelyek védekező mechanizmusa így nem működik. Ezeket a csoportokat sokkal jobban megviseli az influenza, mint például azokat, akik rendszeresen mozognak, figyelnek étrendjükre, egészségükre.

– A betegség megelőzése nem a járványos időszakban kezdődik – figyelmeztet a doktornő. – Az általánosan egészséges életmód, tehát elegendő sport – lehetőség szerint a szabad levegőn –, a vitaminokban, rostokban gazdag ételek erősítik a szervezetet, az immunrendszert, amely így képes felvenni a harcot a kórokozókkal. Ha kitört a járvány ne szégyelljünk sebészmaszkot viselni buszon, villamoson. De jobb, ha igyekszünk kerülni a tömeget, csak oda menjünk ilyenkor, ahová muszáj. Fokozottan tartsuk be az általános higiéniai szabályokat. Gyakrabban mossunk kezet, használjunk zsebkendőt, ha tüsszentünk, köhögünk. Az aktív megelőzésben elsősorban tehát azok vehetnek részt, akik már fertőzöttek. Embertársaik megóvása érdekében fogadják meg a fenti tanácsokat.

– A C-vitamin erősíti az immunrendszert. Mind a betegeknek, mind azoknak, akik még nem kapták el az influenzát, ajánlott lassan kiürülő C-vitamin készítményeket szedni. A hirtelen, nagy adagban bevitt vitamin megterheli a vesét, mert koncentráltan ürül ki a szervezetből.

– Egyre ismertebb az influenza elleni védőoltás, amely a vírus változékonysága miatt minden évben újra készül. Az oltóanyag az előző évben leggyakrabban megbetegedést okozó vírustörzseket tartalmazza. Ajánlatos beoltani mindenkit, aki sok ember között fordul meg, valamint a hatvanöt éven felülieket és a kisgyermekeket, hiszen ők a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Ha valakit beoltottak, de mégis jelentkeznek nála az influenza tünetei, ne ijedjen meg. Ezt a már említett vírusváltozás okozza. A betegség ilyen esetekben nagyon enyhe lefolyású, szövődmények kialakulásának kisebb az veszélye – állítja dr. Fogl Magdolna. – Aki kezelés alatt áll, mindenképpen beszélje meg az orvossal, beoltathatja-e magát influenza ellen. Bizonyos krónikus betegségekben ugyanis nem ajánlatos, vagy kifejezetten tilos a megelőző oltás. Ebbe a csoportba tartoznak azok is, akik allergiások a tojásra. Ugyanis az oltóanyag tojás felhasználásával készül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top