Életmód

Káposztaleves és tojáskúra

A negyvenes évektõl kezdve elárasztották a világot a csodareceptek, és a nagy, látványos fogyást ígérõ fogyókúrák.




Ekkor indult hódító útjára a máig divatos káposztaleves diéta,
amelyről sajnos kevesen tudják, hogy erősen provokálja a vesét, és a tojásdiéta, amely pedig a koleszterin lerakódását okozhatja az érfalban. Amennyiben nem viszünk be elég fehérjét, a szervezet elkezdi az izmokból a saját készleteit bontani, és nem hagyja ki a szívizmot sem. A fehérjementes diéták tehát ilyenformán szintén csődöt mondtak. Az


“egyfélét eszem csak”
módszerrel súlyos anyagcsere zavarokat okozhatunk magunknak, emellett pedig soha semmilyen tudományos kutatás nem erősítette meg azt a tévhitet, miszerint az egyféle táplálék bevitelétől fogyni fogunk. A napjainkig divatos, ún. zsírdús diétákat időrendbe sorolni nem lenne egyszerű, ugyanis a különböző divatáramlatoknak és magazinoknak köszönhetően sorra bukkannak fel újra és újra. Ezek a diéták koleszterinszint-emelő hatással bírnak, ezért érelmeszesedésre, infarktusra hajlamosítanak.


A Lutz-féle diéta
a húsfogyasztást helyezi előtérbe, miközben csekély szénhidrátfelvételt engedélyez.


Az anyagcsere-diéta
ugyan zöldség- és gyümölcsféléket tartalmaz, ám alapjaiban a fehérjékre és a koleszterinben gazdag tojásra alapoz.


A Harvey-féle tojáskúra
során napi nyolc tojást kell elfogyasztanunk a megengedett napi egy helyett.


A Mayo-étrend
a napi 1500 kcal energia felvételét burgonyából, zöldségfélékből, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruból, húsból, és reggelire két-három darab tojásból kívánja megvalósítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top