nlc.hu
Életmód
Diétaklub

Diétaklub

Gyomrunk átlagos ûrtartalma akkora, mint a két öklünk egymás mellé téve. Ez mindössze egy kisebb tányérnyi ételt jelent - igaz, szegény gyomor egy darabig képes tágulni, egyre késõbbre tolva ezzel a jóllakottság érzetének jelentkezését.

Jó példa erre egy hagyományos, magyaros vasárnapi ebéd, amelynek első fogása húsleves cérnametélttel és zöldségekkel, főtt hússal. A második fogás rántott szelet hasábburgonyával és savanyú uborkával, majd záróakkordként még következik egy kis somlói galuska desszertnek.

Az ebéd mindhárom része már önmagában, mennyiségében is kitenne egy teljes étkezést, s még nem is esett szó arról, milyen zsíros, kalóriadús ételekből állt össze ez a menüsor.

Gyakori tévedés az is, hogy az egészséges ételekből bármennyit ehetsz. A túlzott kalóriabeviteltől mindenképp hízni fogsz, akár egészséges, akár egészségtelen élelmiszerekből származik a többletmennyiség. Az egészséges ételek között is vannak magas kalóriatartalmúak, ilyenek például a müzlik, az olajos magvak vagy az aszalt gyümölcsök. Az alacsony kalóriatartalmú, egészséges ennivalókból, például a zöldségekből azonban valóban szinte bármennyit fogyaszthatsz. Az sem jó módszere a fogyókúrának, ha semmilyen szilárd élelmiszert nem veszel magadhoz, csak iszol. Egy fogyókúrázó például egy hónapon keresztül kizárólag napi 3 liter tejet fogyasztott, mégsem adott le egyetlen kilót sem. 3 liter tej ugyanis 1800 kcal-t tartalmaz, ha pedig ez több, mint a felhasznált kalóriamennyiség, akkor akár hízhatsz is.

Folytatás a Wellness februári számában>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top