Életmód

Nõ pirosban

A napokban indult az „Öltözz pirosba a nõkért” mozgalom, mely a nõk körében az elsõ számú gyilkosra, a szív- és érrendszeri betegségekre szeretné felhívni a figyelmet. Múlt pénteken sok piros ruhás nõt láthattunk a tengeren túli tv-csatornákon…






A mozgalmat az Amerikai Kardiológusok Szövetsége indította útjára, s a rikító pirosat, illetve a piros ruhát választotta jelképéül.

A döntés a palettáról azért esett a feltűnő színre, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét arra a betegségre, melybe évente a legtöbb nő hal bele.
A kampány azért is időszerű, mivel a halálozások száma évről évre nő. A mozgalomba az amerikai médiumok is bekapcsolódtak: a műsorvezetők, riporterek ma piros ruhát hordanak.






Jóllehet a megmozdulás amerikai, s az ottani lesújtó statisztikák ösztönözték, van hazai aktualitása, hiszen a helyzet nálunk sem rózsás. A nők körében a közhiedelem szerint még mindig a mellrák szedi a legtöbb áldozatot, pedig a valóságban ma Magyarországon évente hatszor-nyolcszor annyi nő hal meg szívinfarktusban, mint mellrákban. Tovább keseríti szánk ízét az elgondolkodtató tény, hogy a szív- és érrendszeri betegségek helyes életmóddal és táplálkozással megelőzhetőek. A mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrend, a túlsúly, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a dohányzás a mindenki által jól ismert és figyelmen kívül hagyott legsúlyosabb kockázatnövelők, de ide tartozik a fogamzásgátló tabletta is, mely különösen a dohányzással együtt fejti ki negatív hatását.





A nők már csak azért sem szentelenk elég figyelmet a problémának, mert a köztudatban szilárdan tartja magát a téves meggyőződés, hogy a középkorú férfiak a legveszélyeztetebb korosztály, holott több nő hal meg szív- és érrendszeri betegségben, mint férfi. Ez igaz is a változó kor előtt, hiszen a nőket védik a női hormonok. A menopauza után lévő nők körében viszont ugrásszerűen emelkedik a betegek aránya. Igaz, hogy a férfiak korábban kapnak infarktust, de a nőknél súlyosabb a kimenetel, és a műtéti kockázat is nagyobb.

Magyarországon évente mintegy huszonötezren betegszenek meg, s a megbetegedések fele egy éven belül halállal is végződik. Ezzel az adattal az európai átlaghoz képest férfiak esetében háromszor, nőkében négyszer rosszabb az arány. A mélypont a 2002-es év volt, amikor a keringési betegségek 67 ezer halálos áldozatot követeltek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top