nlc.hu
Életmód
Új mûfaj született

Új mûfaj született

A blog „naponta többször frissülõ személyes híroldal, amely szubjektív stílusban tudósít gazdája mindennapjairól”. Stílusa igen eltérõ lehet, attól függõen, hogy ki és milyen célból írja. Némelyik blog irodalmi értékkel bír, máshol az információ, a tudományos vagy technikai fejtegetés a lényeg, sok esetben pedig a blog nélkülöz bármiféle markáns stílust.

Az általános vagy üzleti honlapok „news” (hírek) rovata sokszor igen közeli rokonságot mutat a bloggal, utóbbi csupán a gyakoribb frissülésben és a személyes tartalomban különbözik tőlük. A levelezőlisták is hasonlítanak e műfajhoz, viszont azok többnyire nem nyilvánosak. A sok hasonló oldal és az internet rohamos fejlődése miatt igen nehéz megállapítani, hogy hol bukkant fel az első igazi blog.





Kis blogtörténelem. Talán már az első weboldalon megjelent, amelyet a CERN-ben dolgozó Tim Berners-Lee készített el, aki honlapján folyamatosan összegyűjtötte az általa meglátogatott új weboldalakat. Mindez 1992-ben történt, és szerencsére mind a mai napig olvasható (a www.w3.org/History/19921103/hypertext/hypertext/WWW/News/9201.html címen van archiválva). Később több oldal is szolgált folyamatosan frissülő hírekkel – az 1993–96 közti időszakban e téren a Netscape ,,What’s New” oldala volt a legjelentősebb. Akkortájt következett be az internet (főként a web) ugrásszerű elterjedése, és az efféle weblogok elszaporodása is megállíthatatlanná vált (log = munkanapló, jegyzőkönyv).

A weblog kifejezést elsőként Jorn Barger használta 1997-ben (www.robotwisdom.com). Az első weblog gyűjteményt Jesse James Garrett készítette, majd elküldte a listát Cameron Barrettnek, aki publikálta a Camworld (www.camworld.com) oldalán, valamint megjelentette az Anatomy of a Weblog (A weblog anatómiája) című esszéjét. 1998-ban még néhány tucatra volt tehető a blogok száma. 1999 elején Peter Merholz (www.peterme.com) ajánlotta, hogy a weblogot „wee-blog”-nak mondják, majd ennek a rövidüléséből kialakult a ma használatos blog kifejezés, valamint ennek a különböző módon képzett főnévi, illetve igei változatai. A blog íróját elnevezték bloggernek, a tevékenységet pedig – „magyarul” – bloggolásnak.





A blogok ugrásszerű elszaporodásában az olyan oldalaknak volt komoly szerepük, amelyek automatikus űrlapokat, tárhelyet és egyéb segítséget ajánlottak fel kifejezetten e célra. Többé nem volt már probléma, nem igényelt weboldal-szerkesztési ismereteket az oldalak elkészítése, frissítése, hanem bárki könnyedén publikálhatta gondolatait. 1999 közepén megjelent a Pitas (www.pitas.com), az első, szerkesztési eszköztárral ellátott, könnyen használható és szabadon hozzáférhető „csináld magad” blogkészítő program. Kevéssel ezután pedig a blogoknak szentelt nagy portál-site-ok, a Blogger (www.blogger.com) és a Groksoup (www.groksoup.com). Ezek ingyenes szolgáltatásként lehetővé tették, hogy az online naplók írói a célnak megfelelő, egyszerűen kezelhető felületen publikálhassák blogjaikat, és egyúttal össze is gyűjtötték ezeket a közönség számára. A blogok népszerűségét tovább fokozta az is, hogy egyre több híresség vezet online naplót – például Moby, Melanie Griffith vagy William Gibson (a Neurománc írója), ily módon is kapcsolatot tartva rajongóival. 2000 végén már több tízezerre volt tehető a blogok száma – mára pedig már meghaladja az egymilliót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top