Az omega3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.
Mind az omega3, mind az omega6 zsírsav nélkülözhetetlen, a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni.
A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják pl.: az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. A hazai táplálkozásra azonban az omega6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3 zsírsav hiánya jellemző.
Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi meg az avasodástól.
Miért van szükség az omega3 zsírsavak megfelelő mennyiségének bevitelére?
az omega3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzat és a csecsemő fejlődéséhez, növekedéséhez, az agyszövet és a szemideghártya éréséhez, az optimális szellemi funkciók kialakulásához
számos mechanizmus útján csökkentik az infarktus kialakulásának a kockázatát (koleszterin ill. triglicerid csökkentő hatás), a trombózisképződés veszélyét, a szívritmuszavar felléptét, és enyhe vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
kedvező terápiás hatásuk lehet psoriasisban, allergiás-, gyulladásos- és autoimmun megbetegedésekben, mint pl.: rheumatoid arthritis, ulcerativ colitis, Crohn betegség.
a csökkent bevitel növeli a depresszió kialakulásának a kockázatát
A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe van.