Életmód

Okos tojás – Érték a konyhában

Rosszakat hallottál a tojásról? Hát felejtsd el mindet, hiszen a tojás jó barát. Már csak azért is, mert olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetednek. Méghozzá a tökéletes arányban.

Az omega–3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

Mind az omega–3, mind az omega–6 zsírsav nélkülözhetetlen, a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell felvenni.

A két esszenciális zsírsav táplálkozásbiológiai hatása a szervezetben jórészt ellentétes, bioaktív származékaik különböző módon befolyásolják pl.: az erek tónusát, ellentétes a véralvadásra vagy a gyulladásos folyamatokra kifejtett hatásuk. Az egyensúlyt, a szervezet megfelelő működését a két esszenciális zsírsav bevitelének megfelelő mennyisége és aránya biztosítja. A hazai táplálkozásra azonban az omega–6 zsírsav túlzott bevitele mellett az omega-3 zsírsav hiánya jellemző.

Mindkét esszenciális zsírsavat az E-vitamin tartalom védi meg az avasodástól.

Miért van szükség az omega–3 zsírsavak megfelelő mennyiségének bevitelére?

• az omega–3 zsírsavak nélkülözhetetlenek a magzat és a csecsemő fejlődéséhez, növekedéséhez, az agyszövet és a szemideghártya éréséhez, az optimális szellemi funkciók kialakulásához
• számos mechanizmus útján csökkentik az infarktus kialakulásának a kockázatát (koleszterin ill. triglicerid csökkentő hatás), a trombózisképződés veszélyét, a szívritmuszavar felléptét, és enyhe vérnyomáscsökkentő hatásuk is van.
• kedvező terápiás hatásuk lehet psoriasisban, allergiás-, gyulladásos- és autoimmun megbetegedésekben, mint pl.: rheumatoid arthritis, ulcerativ colitis, Crohn betegség.
• a csökkent bevitel növeli a depresszió kialakulásának a kockázatát

A betegségek gyógyításában terápiás hatás természetesen csak az omega-3 zsírsavak nagy adagban történő bevitelétől várható. A betegségek és kóros állapotok megelőzésében az egészséges táplálkozásnak, ezen belül a megfelelő omega-3 zsírsav bevitelnek azonban jelentős szerepe van.

Okos tojás – Érték a konyhában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top