Életmód

Candida

A Candida egy élesztõgomba, amely mindenki szervezetében jelen van, de csak akkor okoz gondot, ha elszaporodva felborítja az egyensúlyt. Ez aztán problémákhoz vezethet.




Először is számoljunk le azzal a tévhittel, hogy a gombás megbetegedések csak a nők körében fordulnak elő, és elsősorban vaginális problémákat okoznak – a Candida fő élőhelye ugyanis a bélcsatorna, így nőket, gyerekeket és férfiakat egyaránt érinthet.

Hajlamosító tényező a túlterheltség, a tartós antibiotikum kezelés, nőknél fogamzásgátló szedése. Veszélyeztetettek azok is, akik valamilyen allergiás betegségben szenvednek, emésztési problémákkal küszködnek, vagy túlzott stresszhatásnak vannak kitéve.

A gombák elszaporodását a hibás táplálkozási szokások, a kiegyensúlyozatlan étrend is előidézhetik.

Ezek az egészségügyi problémák, betegségek legyengítik az immunrendszert, felborítják a szervezet egyensúlyát, melynek hatására az fogékonyabbá válik a gombás fertőzésekre.






Tünetek


Emésztőrendszer
Főbb tünetek: bélgázok, gyomorgörcs, étkezés utáni hasi puffadás, váltakozó hasmenés vagy székrekedés, gyomorhurut, kínzó éhségérzet, túlzott édesség – és szénhidrátfogyasztás, fogyókúrás diéta ellenére jelentkező makacs túlsúly, élelmiszer-allergia.

Idegrendszer
Főbb tünetek: állandó fáradtságérzet, krónikus kimerültség, koncentrációs zavarok, alvászavar, hullámzó kedélyállapot, ingerlékenység, depresszióhajlam, fejfájás, migrén.





Bőr

Főbb tünetek: ismeretlen eredetű bőrkiütések, ekcéma, pikkelysömör, kiújuló csalánkiütés, különböző körömfertőzések, túlzott izzadás, háztartási vegyszerekkel szembeni túlérzékenység.

Húgyutak és nemi szervek
Nőknél a leggyakrabban előforduló problémák a változó intenzitású hüvelyi folyás, visszatérő hólyaghurut, húgyúti fertőzések, nemi vágy csökkenése, szexuális problémák. Férfiaknál elsősorban kiújuló prosztatagyulladás, kiütések a nemi szerven.

Belső elválasztású mirigyek
Az immunrendszer, az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyek szoros kapcsolatban állnak egymással, a pajzsmirigynek és mellékvesének pedig ebben kitüntetett szerepe van. A pajzsmirigy-elégtelenség és a túlműködés is szoros összefüggésben állnak a gombák elszaporodásával.


Egyéb, a gombák által termelt méreganyagokkal összefüggésbe hozható tünetek:
• krónikus nyálkahártya-gyulladás az orr és a garatrégióban, asztma
• nem tipikus izom- és ízületi bántalmak, merev nyak
• nehézlégzés, hörghurut, gégegyulladás, náthaszerű orrdugulás, fülgyulladás
• száraz bőr, zsíros haj
• tisztálkodás ellenére jelentkező kellemetlen testszag, lábszag
• lerakódás a nyelven, kellemetlen szájszag 






Kimutatási módszerek

Jellemző diagnosztizálási módszer a váladékból, a kenetből és a székletből történő kitenyésztés, azonban a Candida az egészséges szervezetben is megtalálható, ezért nem könnyű megállapítani, hogy kórosan elszaporodott-e, vagy csupán a természetesen jelenlévő gombák tenyésztek ki a táptalajon. Candidiasis gyanúja esetén vérvizsgálat elvégeztetése is javasolt.

A betegség kimutatása során fontos alapelv, hogy a beteg által tapasztalt kellemetlen tünetek nem tekinthetők megbízhatónak, csupán irányadónak.
A végleges diagnózis csak klinikailag igazolt eredmények alapján állítható fel.


A kezelés alapelvei

A Candida és más gombák okozta fertőzések kezelésére ajánlott gyógymódok használata jelentős eltéréseket mutat a szakmában.

A gombák elleni támadást több fronton is elindíthatjuk: jelentősen korlátozzuk a tápanyagforrásokat, megerősítjük a szervezet védelmi bázisait, megfelelő készítményekkel – természetes alapú hatóanyagokkal vagy gyógyszerekkel – célzottan megtámadjuk a gombatelepeket.
Az enyhébb fertőzések túlnyomó részénél nincs szükség gyógyszeres kezelésre, a tünetek akár 3-4 hét alatt is megszüntethetők, a heveny fertőzések azonban gyakran gombaölő gyógyszerek alkalmazását kívánják meg.


Természetes gyógymódok







Aloe vera készítmények
A Candida tünetei sokszor sikeresen kezelhetők csupán természetes módon – ezek a legtöbb esetben biztonságosak, és nem járnak kellemetlen vagy káros mellékhatásokkal.

• Testmozgás
A Candida és a gombák nem érzik jól magukat oxigéndús környezetben. Rendszeres testmozgással növelhetjük szervezetünk oxigénszintjét.

• Aloe vera-lé
Tele van antioxidánssal és enzimekkel, amelyek erősítik az immunrendszert, és kordában tartják a gombákat.





Kasvirág


• Hagyma, fokhagyma
Évezredek óta használják gombaölőként. Ha nem bírjuk a fokhagyma ízét vagy illatát, válasszuk a szagtalanított formákat (fokhagymaolaj kapszula).

• Kasvirág (Echinacea)
Jótékony hatását a fehérvérsejtek stimulálása során fejti ki.

További természetes gombaölő hatású anyagok:
• Gyömbértea, szegfűszegtea, lenmagolaj, kendermagolaj, citrusmag – kivonatok, teafaolaj, tökmag, napraforgómag, torma.


Gyógyszeres kezelés

Bizonyos Candidás fertőzések nem reagálnak a természetes gyógymódokra, például ha a fertőzés már hosszabb ideje fennáll és több különböző szervbe is befészkelte magát.
Azoknak, akik már több mint egy éve kezelik fertőzésüket különösebb javulás nélkül, érdemes a gyógyszeres kezelést is kipróbálniuk.
Ezeket a készítményeket csak orvos írhatja fel, alkalmazásukat pedig rendszeres figyelemmel kell kísérni. Hátrányuk, hogy szervezetünk hamar hozzászokhat, az adagok emelésekor viszont mellékhatásként máj- és veseműködési zavarokra számíthatunk.

Gombaölő készítmények:
• Aspirin – napi egy, étkezés közben bevett aspirin sokat segíthet a gombák leküzdésében
• Fluconazole (Diflucan)
• Ketoconazole (Nizoral)
• Nystatin (Nilsat)







Bélflóra-helyreállítás

A gombatelepek bélből való eltávolításával (colon-hidroterápia) és a hasznos bélflóra visszatelepítésével elvághatjuk az utánpótlás lehetőségét a szervezet belső részeibe jutó gombáktól, így azok meggyengülnek.
A bélmosás azonban sokszor agresszív és szükségtelen eljárás, ezért csak igen súlyos esetekben javasolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top