nlc.hu
Életmód
Éltetõ zöldek, vércukorszint könnybõl

Éltetõ zöldek, vércukorszint könnybõl

Te is tapasztaltad már, hogy a fák és a zöld növényzet látványától jobban érzed magad, ellentétben a szürke panelrengeteggel? Japán kutatók tudományosan is igazolták a tényt.





Több mint háromezer tokiói lakost vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik parkok vagy fákkal szegélyzett utcák közelében élnek – függetlenül családi állapotuktól, nemüktől és társadalmi helyzetüktől – hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akik szürke panel- és aszfaltrengetegben laknak. Aki tehát kénytelen nélkülözni a természet közvetlen közelségét, amikor csak teheti, sétáljon ki egy parkba vagy ligetbe, és otthon is neveljen minél több zöld növényt!






Tudtad-e, hogy…

…a zabpehely ásványianyag- és vitamintartalmának, valamint alacsony zsírtartalmának köszönhetően 50 százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát?







Vércukormérés könnyből


Amerikai kutatók olyan kontaktlencse előállításán dolgoznak, amely képes arra, hogy megmérje viselője vércukorszintjét. A kísérletezés azon az elven alapul, hogy a vérhez hasonlóan a könny is tartalmaz glükózt, amelynek koncentrációjából megállapítható a vércukorszint. A kutatók közönséges kontaktlencsébe olyan fluoreszkáló anyagot juttattak be, amely érzékeny a glükózszint változására. A felfedezés azért jelentős, mert az új módszerrel elkerülhetővé válhat a rendszeres vérvétel, s ez jelentősen megkönnyítené a cukorbetegek életét.

További tippek>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top