Életmód

Az A típusnak javasolt jógapózok

Feküdjünk savasanaba, háton fekvő relaxációs pózba. Lábaink kis terpeszben, lábfejek lazán kifelé billennek. Karjaink a törzstől legalább 25 cm-re, tenyérrel felfelé pihennek. A fejünk tökéletesen középen van, ezt úgy ellenőrizzük, hogy gördítjük a fejünket jobbra, majd balra, és hagyjuk, hogy saját súlyánál fogva megtalálja a középponti helyzetét.




Szemünket lehunyjuk, és a légzésünket figyeljük. Egyenletes mély hasi légzéssel lélegzünk.
A hölgyek átszokása a mellkasi légzésről a hasi légzésre egy kis gyakorlást igényel.
Ezért az elején egyik kezünket tegyük a hasfalra, és figyeljük, amint belégzéskor a hasfal emelkedik, kilégzéskor pedig süllyed.

Egy másik hatásos módszer, különösen, ha nem működik egyszerűen, és magától értetődően a hasi légzés; a hasunkra helyezzünk egy nagyobb könyvet, és azt próbáljuk meg emelgetni belégzés közben.


Fontos, hogy megtanuljunk relaxálni, hogy elsajátítsunk vizualizációs technikákat, amelyeket aztán nagyon hatásosan alkalmazhatunk nemcsak a menstruáció alatt, hanem máskor is.
A relaxációban megtanuljuk először, hogy hogyan lazítsuk el izmainkat, különböző testrészeinket, és hogyan oldjuk fel a testünkben jelentkező feszültségeket.

Mindig arra a területre koncentrálunk, amit éppen el szeretnénk lazítani. Ha a fájdalmak (menstruációs görcsök) közepette is tudunk nyugodtan feküdni és lazítani, enyhíthetjük az alhasi fájdalmakat. A mély, egyenletes hasi légzés is nagyon hasznos, hisz nyugtató, lazító hatása van.

A krokodil-póz, a hason fekvő relaxációs póz is alkalmas a hasi légzés megfigyelésére, a hasfalat figyeljük, amint belégzéskor a talajhoz préselődik.
Nagyon jól ellazulhat ebben a pózban az is, aki nem szeret a hátán feküdni.
Kezeinket a fejünk alá tesszük, a vállainkat is ellazítjuk. A nagylábujjainkat összeérintjük, sarkainkat hagyjuk kifelé billenni.




A baba-póz, balasana, ugyancsak egy pihentető póz, nyugtató póz, amit bármikor gyakorolhatunk.
Sarkainkra ülünk, a homlokunkra támaszkodunk, karjainkat a törzs mellett hátranyújtjuk, és csukott szemmel, mélyeket lélegezve megpihenünk.


 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top