Életmód

Jóga “azokon a bizonyos napokon”

Nagyon sokunk számára azok a „bizonyos napok”, a menstruáció napjai, egyáltalán nem könnyen elviselhetõek, annak ellenére, hogy ez egy „természetes” velejárója életünknek.




Már napokkal előtte valami megváltozik bennünk, nyugtalanabbak, feszültebbek, ingerlékenyebbek és sokkal érzékenyebbek leszünk.(Ezeket a tüneteket hívják PMS-nek.)

Az 1980-as években a Kaliforniai Egyetem szülész-nőgyógyásza, Dr. Guy Abraham, hosszas kutatás alapján a PMS tünetek alapján a nőket 4 csoportra osztotta.

Az A típus, az aggódó, aki gyakran szorong, ingerlékeny, és érzelmi hullámzásokkal küzd.
A C típus (craving), a sóvárgó, kívánja az, édességet, gyakran küzd fejfájással és fáradtsággal.
A D típus depresszióra hajlamos ebben az időszakban.
A H (H2O retention) típus vízvisszatartással, súlygyarapodással küzd, miközben a mellei is nagyon megduzzadnak, és érzékennyé válnak.

Ez a besorolás azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak egyik vagy másik szimptóma jelentkezhet. Ezek bármelyikének kombinációja felbukkanhat attól függően, hogy abban a hónapban a stressz van inkább jelen, vagy a hormonok működése került „túlsúlyba”.

Dr. Susan Lark a kalifornai Los Altosban a fentiek alapján kidolgozott egy komplex kezelési rendszert. Ebben tanácsokat találunk a táplálkozásra vonatkozóan, és olyan jógapózokat, amelyek jótékonyan hatnak, és gyakorolhatóak a menstruációs időszakban is, anélkül, hogy megerőltetnénk magunkat, és a szervezetünket.
Bátran kipróbálhatja bárki, még akkor is, ha előtte még soha nem jógázott.

Egy jó tanács: soha semmit ne erőltess, az úgysem hoz eredményt. A kitartó gyakorlás annál inkább.


Néhány jó tanács annak, aki szeretné kipróbálni a fent leírt pózokat:

figyelmesen olvassa végig az ászanák, jógapózok leírását
jól kiszellőztetett, csendes szobában gyakoroljon
viseljen kényelmes öltözéket
szánjon kellő időt az ellazulásra, majd a pózok kivitelezésére, hisz a jógában mindig a minőség a lényeg, nem a mennyiség, ezt ne felejtsük el
aranyszabály, hogy soha nem erőlködünk, megkeressük a határt, de soha nem lépjük át, csak egyre távolabbra „toljuk”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top