Életmód

Az éltetõ csíra

A kicsírázott mag rendkívül tápláló, vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag élelem. Elõállítása pofonegyszerû, ráadásul az év bármely idõszakában hozzáférhetõ.

A csíraevés nem egyfajta manapság divatos hóbort – a csírák áldásos hatása a szervezetre már ősidők óta ismert. Régen gyakorta fogyasztották, csak mi nézünk furcsán, amikor csírákból készült ételről hallunk. Pedig a csírákban rejlő elemi életerő sokféle betegségtől menthet meg minket.





Egészségvédő hatások

• általános immunerősítő
• kitűnő vértisztító
• méregtelenítő
• segíti a májműködést
• kedvezően hat az emésztésre
• gyulladáscsökkentő
• izomgörcsoldó
• idegnyugtató

A csíráztatott magokban található anyagok nagy hatással vannak a legyengült szervezetre – például salaktalanítják azt. Regeneráló hatásukat elsősorban lábadozás idején fejtik ki.

A biocsírák 25%-kal több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, mégsem hizlalnak, mert nincs bennük se zsír, se koleszterin, se hormon illetve antibiotikum, ráadásul 100%-ban emészthetőek.

Tipp: A csírából készült ételeket érdemes nyersen fogyasztani, melegítés hatására ugyanis minden hasznos enzim elpusztul bennük.






Hogyan csíráztassunk?

A legfontosabb, hogy kifejezetten erre a célra forgalmazott magokat vásároljunk. Az átöblített magokat áztassuk be fél napra, majd terítsük őket szét egy lapos tálon. Öntsünk rájuk annyi vizet, hogy átnedvesedjenek, de semmiképp ne tocsogjanak vízben. A tálat jól szellőző helyen tartsuk, lehetőleg szobahőmérsékleten. Naponta kétszer friss vízzel öblítsük át a megduzzadt magvakat, különben megbüdösödhetnek.
A legízletesebbek a néhány milliméteres hajtások – a fogyasztásra ajánlott méret eléréséhez általában 4-5 nap szükséges.


Búzacsíra
• gyulladásgátló, baktériumölő hatású
• gátolja a rákos sejtek életben maradását
• tisztítja a májat
• erősíti az idegrendszert
• segíti az emésztést

Lencse, borsó, babfélék csírája




• csökkenti a vérnyomást
• magas vastartalma segíti a vérképzést

Lucernacsíra
• mangántartalma csökkenti a vércukorszintet
• szoptatós anyáknál tejserkentő hatású
• jó hatása van az érszűkületre
• B12-vitamin tartalma gyógyítja a vérszegénységet
• K-vitamin tartalma megelőzi a vérrögök kialakulását, csökkenti a vérzéseket

Mustárcsíra
• enyhíti az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést
• hatásos emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás ellen
• stimulálja az izzadást, ezért csökkenti a lázat illetve a megfázás, influenza tüneteit
• tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket

Napraforgócsíra
• magas foszfor és kalcium tartalma jót tesz a fogaknak, csontoknak
• vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
• lázcsillapító hatású
• klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását
• tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van

Retekcsíra
• tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel hatékonyan gyógyítja a megfázást
• csökkenti a reumás fájdalmakat
• kis mennyiségben étvágygerjesztő
• hatásos vizelethajtó
• húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtisztító
• magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat

Vöröshagymacsíra
• vértisztító
• gyógyítja a közönséges náthát
• vírusölő, gombaölő, izzasztó hatású
• jótékony hatást gyakorol a reumára, gyomorfekélyre, fejfájásra

Vöröskáposztacsíra
• táplálja a bőrt
• tisztítja a vért, javítja a keringést
• javítja a látást
• jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek
• gyulladáscsökkentő
• megakadályozza a rák kialakulását

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top