Életmód

Mivel lehet kezelni az allergiát?

Sajnos az allergiát véglegesen megszüntetni nem lehet, de hosszan tartó tünetmentes állapot elérhetõ. Nagy vívmánynak számít az is, hogy most már az asztmás betegek is teljes értékû életet élhetnek.





Néhány évtizede akár a terhességet is megszakíthatták, ha a kismama asztmás volt. Ma már olyan korszerű gyógyszerek vannak, amitől ez már nem tartozik a súlyos betegségek csoportjába. Közel tíz évvel ezelőtt, amikor a szteroidot tartalmazó készítményeket elkezdték használni az alsó légúti allergiás betegségek gyógyítására, még féltek tőle. Ezekkel a szerekkel az asztmás rohamot azonnal meg lehetett szüntetni, azonban súlyos mellékhatásaik voltak. Ma már nagyon jó készítmények vannak, melyek ugyan bizonyos mértékben tartalmaznak szteroidot, de ezek helyileg hatnak és olyan minimális adagban szívódnak fel, hogy mellékhatásuk gyakorlatilag nincsen. Alkalmaznak olyan készítményeket is, melyek nagyon hatékonyak, hosszú időre megszüntetik az allergiás tüneteket, de mellékhatásaik miatt mérlegelni kell, mikor alkalmazzák őket. Ezek a szerek ugyanis hormont tartalmaznak, és ha bekerülnek a szervezetbe, akkor a hormont termelő szerv, a mellékvese zavart szenvedhet, mivel nem kell „dolgoznia” a mesterséges szerektől. Ezek alkalmazása mindig az allergiás eset súlyosságától függ. Ezért kell minden esetben kivizsgáltatni az allergiát, hogy az orvos megállapíthassa, mivel lehet védekezni ellene, és hogyan lehet hatékonyan kezelni.


– Mi történik, ha nem kezelik az allergiát?

– Súlyosbodhat az állapot. Például ha valaki a virágporokra allergiás, annak bedugul az orra, nem kap levegőt. Ezért kinyitja a száját, így a virágpor a belégzéseknél egyre mélyebbre jut. Ekkor már a légcsövet, a hörgőket is irritálja. Ha ezek is bedagadnak az irritációtól, az könnyen fulladásos rohamokhoz, asztmához vezethet. Ezért szükséges minél előbb a kivizsgálás.



– Kezelheti magát az allergiás orvos nélkül?

– Az itt-ott kapható, ismerősök ajánlotta, nem kellőképpen ellenőrzött szerek fogyasztása nem ajánlatos. Többször előfordul, hogy valaki télen elkezdi fogyasztani a különböző virágpor-granulátumokat, gyógyteákat, így próbálja megelőzni, hogy tavasszal kiújuljon az allergiája. Ezzel azonban csak az érhető el, hogy télen is folyamatosan ingerelve van az allergia, így már akkor jelentkeznek a tünetek. A szervezetet ugyanis nem lehet hozzászoktatni az érzékenységet okozó dolgokhoz. Például ha valaki a macskaszőrre allergiás, attól nem fog edződni a szervezete, ha magához vesz egy macskát. Elvileg lenne a különböző főzeteknek gyógyító vagy allergiát csökkentő hatása, azonban az általában nincs meghatározva, hogy milyen mennyiségben, meddig és mikor használják ezeket a betegek. Így két eset lehetséges: ha keveset használnak, akkor nem hat, ha sokat, akkor saját maga idézheti elő az allergiás tüneteket, ami egészen súlyos esetben akár eszméletvesztéses rohammal is járhat.



– Megelőzhető az allergia?

– Azok az allergiák, melyek a környezetünkben találhatók, odafigyeléssel megelőzhetőek. Ha valaki tudja, hogy mire allergiás, akkor kerülje azokat az anyagokat. Ez étel-, vagy állatszőrallergia esetén könnyen megoldható. Virágpor, fű- és fafélék és pollenallergia esetében nem tudja kikerülni az érzékenységet kiváltó anyagokat. Ilyenkor az orvos tanácsait követve, vele együttműködve, a kellő gyógyszereket használva megelőzhető a kellemetlen tünetek kialakulása. Azok, akik korábban már résztvettek kivizsgáláson és tudják, mire érzékenyek, tisztában vannak vele, hogy mikor és mennyi idővel korábban kell elkezdeniük a védekezést, hogy könnyek, viszketés és orrdugulás nélkül élvezhessék a tavaszt és a nyári hónapokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top