Életmód

Segítség, itt a nyár!

Nyílnak a virágok, fogynak a papírzsebkendõk. Hiába illatozik a természet, ha nem érzünk belõle semmit. Sokan félve várják a melegebb hónapokkal együtt járó virágpor és egyéb, allergiát kiváltó pollenek megjelenését.





Pedig a szakértő szerint kellő odafigyeléssel és felkészüléssel a kellemetlen, sőt gyakran szinte már elviselhetetlen tünetek elkerülhetők.
A médiában folyamatosan hangoztatott tanácsok ellenére még mindig vannak „fehér foltok” és megválaszolatlan kérdések az allergiás megbetegedésekkel kapcsolatban. Van, aki a gyógyszerektől tart, van aki úgy gondolja, egy idő után hozzászokik a szervezete az allergiát kiváltó anyagokhoz, és van, aki nem tudja, hová forduljon problémájával. A legrosszabb azonban az, ha valaki az első tavaszi tüsszentésnél önmagát kezdi el kúrálni a szomszédtól kapott tanácsok alapján. Dr. Mohácsi Edit allergológus-tüdőgyógyász-belgyógyász főorvos segít eligazodni az allergia útvesztőiben.


– Honnan tudhatjuk meg, hogy allergiások vagyunk?

– Az allergiának nincsenek kizárólagos és egyértelmű jelei. Tünetei nagyon sokszor hasonlítanak, sőt gyakran megegyeznek más betegségek tünetegyütteseivel. Ezért ennek megállapítása mindig az orvos feladata. Ebben az időszakban az orrfolyást, tüsszögést ugyan ötven százalékban az allergia okozza, de előfordulhat, hogy más betegség áll a háttérben. Ha jelez a szervezet – például orrdugulással, könnyezéssel -, akkor annak mindig van valamilyen oka. Első lépésként ezeket az okokat kell megkeresni, csak ezután tudhatjuk meg a megfelelő gyógymódot.


– Mit tehetünk a feltételezett tünetek jelentkezésénél?

– Először a családorvoshoz kell elmenni. Ő az, aki jól ismeri a pácienst és kórtörténetét. Az orvos kikérdezi és megvizsgálja a beteget. Mivel az allergia az örökletes tényezőktől és a környezet együtes hatásaitól függ, az anamnézis során a rokonok esetleges allergiás panaszairól és az otthoni, munkahelyi környezetről is be kell számolni. Ebből már következtetni lehet arra, hogy az érintett mely dolgokra, milyen mértékben lehet érzékeny. Amennyiben az családorvos úgy ítéli meg, hogy a tüneteket allergia okozza, ír egy beutalót az allergológiai szakrendelőbe. Itt további vizsgálatok következnek. Ezek teljesen fájdalommentesek és ingyenesek.







– Milyen vizsgálatokat végeznek?

– Az alkar bőrébe apró karcolásokkal juttatják be az allergén anyagok különböző fajtáit. Tizenöt-húsz perc múlva le lehet olvasni a reakciót. Azoknál az anyagoknál, melyekre allergiásak vagyunk, bőrpír jelentkezik. Ezt a vérből is meg lehet állapítani. Vannak azonban olyan esetek is, mikor sem a bőrpróba, sem a vérvétel nem mutatja ki, mire vagyunk érzékenyek, a tünetek mégis fennállnak. Ilyenkor meg kell figyelni a beteget, légzésfunkciót végeznek, esetleg „provokálják” a szervezetet. Ritkán előfordulhat, hogy ezek a vizsgálatok is negatív képet mutatnak, a panaszok azonban továbbra is megvannak. Ekkor további kivizsgálásokra kerül sor, ezek lehetnek fül-orr-gégészeti, tüdőgyógyászati, vagy – ételallergia esetén – gasztroenterológiai vizsgálatok. Az esetek többségében azonban a bőrteszttel megállapítható, mire érzékeny a páciens.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top