nlc.hu
Életmód
Figyelj oda bõrödre!

Figyelj oda bõrödre!

Ki ne vágyna arra az érzésre, amikor egy folyó vagy egy sós tenger vize nyaldossa a lábát, és a meleg napsugarak simogatják a bõrét. Aztán kétségbeesve felsóhajtasz, ha tükörbe nézel: már megint egy folt a bõrödön.





Nincs makulátlan bőr

Várakozással telve, jókedvűen várod a megérdemelt nyári pihenést. A napsütés azonban nem csak vidámságot, energiát és barna bőrt nyújt számodra, hanem esetleg még több szeplőt, anyajegyet és májfoltot is.

Dr. Fáczán Zsuzsa bőrgyógyász nem győzi hangsúlyozni: napozni lehet mindennap, de csak óvatosan. A doktornőnek igaza lehet. A könyöködön jön ki az állandó figyelemfelhívás, és úgy érzed, mindent tudsz a biztonságos napozásról, a megfelelő fényvédelemről és a bőrödet károsító hatásokról. Ismered bőröd fénytűrő képességét, igyekszel a számodra legjobb krémet, naptejet használni mégis, a tükörbe nézve elégedetlen vagy magaddal.






Az anyajegy


A legszembetűnőbb bőrelváltozásod az anyajegyed lehet, ami már a születésedkor észrevehető volt. A pontocskák a tejeskávé színétől a sötétbarnás, szőrös elváltozásig fedezhetőek fel. A sötét pigmentet tartalmazó, és a bőröd mélyebb rétegeit is átitató anyajegyeidre külön figyelmet is fordíts. Ezek a kis foltok egyes esetekben a rosszindulatú bőrrák, a melanoma kialakulását mutatják. Légy inkább óvatos, és ne égesd le magad a tűző napon, mert az nemcsak elsötétíti, növeli is anyajegyeid számát. Ha azt veszed észre, hogy valamelyik pötty bármilyen szembetűnőbb változáson megy át a nyári napozás hatására, fordulj bőrgyógyászhoz és konzultálj vele.






A szeplő

Büszkén viseled vörös, vagy világos szőke hajad, ám az ezzel járó fehér bőröd már problémákat okoz. Kiváltképp, ha erősen szeplős is vagy. A tavasz első sugarai miatt a télen visszahúzódó apró, rózsaszínes árnyalatú pontocskák besötétednek és nagyobbá válnak. Az olykor nagyszámú sötétbarna pöttyök a túlzott napoztatás eredményeként akár be is gyulladhatnak, szárazzá válhatnak. Ezért már a természet ébredésével együtt igyekezz fényvédő krémekkel megelőzni a szeplők kialakulását. Ha már megpirultál, és bárhova nézel magadon apró, barna pontokat látsz, ne ijedj meg, ápold és hidratáld bőröd, és fogadd el természetes szépséged szexepiljét.






A májfolt


Éveid haladtával egyre jobban és feltűnőbben változik a bőröd állaga, minősége és a napfény hatására tartósan meglévő barnás foltok tűnhetnek fel arcodon. Több kutatás is bebizonyította már, hogy a napsugárzásnak kitett testrészek könnyebben és hamarabb foltosodnak és öregednek, mint azok a testtájak, amelyeket csak időnként ér napfény. A májfolt olyan világos barnás-rózsaszínes színelváltozás, ami bőröd emlékezése is egyben. Megmutatja, hogy mennyire kezeltetted magad kozmetikussal, és mennyire figyeltél oda a helyes táplálkozásra.


A szemölcs





Ha helytelenül táplálkozol, túl sok zsírtartalmú és kevés vitamint tartalmazó ételt eszel, az anyagcseréd megváltozik és felborul. A bőrgyógyászat mindennapos kisműtétei közé tartozik a szemölcs eltávolítása, kimetszése. Ezek a hónaljadnál, a melled alatt megnövekedő, vékony nyélen függő, bőrszínű növedékek nemcsak esztétikailag csúnyák, tisztálkodási gondokat is okozhatnak, és a napozás alatt erősen meg is éghetnek. Mindenképp fordulj szakemberhez, ha az eddig kicsi, akár erotikusnak vélt szemölcsöd megnőtt, és próbálj egészségesebben étkezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top