Mi a csontritkulás lényege és hogyan alakul ki? Az állandóan megújuló csontszövetre gyermekkorban az építés, 25-45 éves korban az építés és a bontás egyensúlya a jellemző. Ezt követően a csontlebontási folyamat kerül túlsúlyba, és a szervezet már a fiatalkorban kialakított csonttömegből gazdálkodik.
A hölgyek esetében a hormonális változások hatására a csontlebontási folyamat felgyorsul, ezért a csontritkulás elsősorban őket veszélyezteti. Az alacsony, vékony testalkatú, világos szemű és fehérbőrű nők főleg, ha a családjukban halmozottan fordul elő csontritkulás a leginkább veszélyeztetettek.
Bár ritkábban hangzik el, a csontritkulás a férfiakat sem kíméli meg. A csontvesztési folyamat kialakulása ellen tehát az erősebb nem képviselőinek is bőven van mit tenniük!
| Mit tehetünk csontjaink megóvásáért?
Minden nap fogyasszunk tejet vagy tejterméket.
Együnk rendszeresen egyéb kalciumtartalmú élelmiszereket is. (Rozskenyér, szója, olajos magvak, zöld leveles növények)
Mozogjunk rendszeresen, hetente legalább háromszor 30-60 percet. (Torna, séta)
Tartózkodjunk sokat a napon.
Mérsékeljük a kávé és egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását
Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
Egészítsük ki étrendünket kalciumot, D és K1-vitamint egyaránt tartalmazó Bábolna baromfitermékekkel.
|
A fokozatosan kialakuló hajlott testtartás, a testmagasság csökkenése, ezzel együtt a kezdetben inkább csak terhelésre jelentkező hátfájás, a törzsizomzat gyengesége, először csak délután, majd naponta többször is szükségessé váló 10-15 perces lefekvés egyre biztosabb jelei a csontritkulás kialakulásának. Néha sajnos csak a betegség legkomolyabb következményei, azaz: a csukló, csigolya csonttörések és legsúlyosabb jelként combnyaktörés figyelmeztetnek a bajra.
Saját felelősségünk, hogy minél nagyobb csonttömeget érjünk el, és azt minél tovább megőrizzük. A megfelelő kalciumszint biztosítása mindenekelőtt helyes táplálkozással oldható meg, igaz, ezen ásványi anyag hasznosulását a D-vitamin szabályozza, ami nélkül szervezetünk felvenni sem tudja a kalciumot.
Sajnos világszerte kalciumhiányosan táplálkozunk, mert az élelmiszerek között viszonylag kevés olyan található, amelynek magas a kalciumtartalma. Tehát nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy az oly fontos ásványi anyagot mindenképpen pótoljuk. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ezt mivel tesszük. A kálcium-pótlással foglalkozó orvosi ajánlások azt javasolják, hogy elsősorban ne a mesterséges táplálékkiegészítőkkel oldjuk meg a hiányt, hanem a megfelelő ételekkel, például a Kalcima-Bábolna adalékanyaggal dúsított baromfitermékek fogyasztásával.
Játssz velünk és nyerj pihentető hétvégét Kehidakustányban!