nlc.hu
Életmód
Stretching

Stretching

A stretching gyakorlatsor segít az izmok rugalmasságának helyreállításában, megõrzésében. Rendkívül kedvezõ pszichikai és élettani hatása van.





A megfelelő nyújtás hozzájárul a fáradt és megterhelt izomzat gyorsabb regenerációjához. A megnyújtott izom nagyobb erőkifejtésre képes, mint a megrövidült izom.

Az izmaink részére olyan nyújtó, és erősítő gyakorlatokat célszerű választani, melyek az izmok rugalmasságát fejlesztik. A megfelelően tervezett erősítő, lazító, és nyújtó hatás együttes jelenléte segíthet, hogy a terhelt izom gyorsan tudjon ellazulni, és megnyúlni, így működése gazdaságosabbá válik, teljesítménye megnő. Ez lehetővé teszi, hogy az edzés (terhelés, sportmozgás) során az izom, rövidülésekor kevesebb energiaráfordítással hosszú ideig fenn tudja tartani a munka, vagy sporttevékenységet.


A stretching kedvező pszichikai hatásai

A statikus stretching gyakorlatokat mindenki a szellemi, és fizikai állapotának, a saját komfortérzésének megfelelő élvezhető ritmusban végezheti.

A gyakorlatokat végző tudatosítja testének különböző részeit, a különböző testhelyzeteket. A gyakorló megfigyelheti az egyes helyzetek fenntartásában szereplő izmok tónusát, mozgás közbeni részvételét, érzékelheti az izomtónus változásait stb.

Az ellazulás, feszítés és a nyújtás különböző fokozatait érzékelheti, elősegítheti ezáltal a mozgásai tudatosítását, ezzel kifejlesztheti és tökéletesítheti az izmok feletti akaratlagos kontrolt.






Kedvező pszichikai hatást vált ki, hogy a figyelmet a gyakorlásra, az izomzat tónusának csökkentésére, majd a nyújtásra, és ismét az ellazulásra irányítja, amelynek következtében a belső feszültség, nyugtalanság, hangulati zavarok oldódnak, és a gyakorló megtanul kikapcsolódni.

Az izületekben lejátszódó mozgások egyre hosszabb úton történő kivitelezése növeli a gyakorló önbecsülését, magabiztosabb lesz a fellépése. Szellemi és fizikai kielégülést nyújt, mely segít kiegyensúlyozni a stressz és egyéb civilizációs ártalmak okozta problémákat.






A stretching kedvező élettani hatásai


Stretching hatására a nyújtásban résztvevő izmok, inak, szalagok jobb ellazulásra képesek, ami nagyobb megnyújtást tesz lehetővé.

Mivel a nyújtást nem dinamikus körülmények között végezzük, (hanem fokozatosan növeljük a mértékét) kevesebb a sérülés, húzódás veszélye.

A nagy igénybevételtől fáradt, izomlázas testrészek számára a pillanatnyi állapotnak megfelelően helyesen tudjuk adagolni a terhelést.

A statikus stretching gyakorlatok nemcsak mozgatórendszerünk rugalmasságát, hanem alkalmazkodó képességét is fejlesztik. Előkészítenek a nagyobb, és váratlan fizikai erőkifejtésekre, ezáltal óriási szerepük van a sérülések megelőzésében.

Fárasztó munka, vagy sporttevékenység után végzett statikus stretching gyakorlatok segítenek az izomgörcsök, izommerevség oldásában. A fáradt izmok ugyanis feszesek, magas tónusúak, és emiatt zsugorodnak is. A stretching hatására megváltozik az izom tónusa, és az izom hossza, amelynek következtében jobb lesz a vérellátása. Az izom ilyenkor gyorsabban regenerálódik, hamarabb képes kipihenni egy-egy fárasztó igénybevételt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top