Életmód

Elkerülhetõ veszélyek

Amikor egy-egy utazási irodában kezünkbe vesszük az egzotikus országok képeivel csábító katalógust, a legkevésbé sem jut eszünkbe egészségünk védelme. Pedig az alapvetõ tudnivalók közé tartozik, milyen a kiszemelt vidék közegészségügyi helyzete.

Indulás előtt legalább öt héttel kezdjük el a felkészülést. Ekkor még beadathatjuk a szükséges oltásokat úgy, hogy az utazás időpontjáig kialakuljon a védettség. Az ajánlott vakcinákról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fővárosi, illetve megyei intézeteinek oltóhelyein, vagy a háziorvosunknál érdeklődhetünk.

Az orvosok körültekintően felmérik, milyen a védettségünk, az egészségi állapunk, allergiás hajlamunk a kiállt betegségek és védőoltások alapján. Ezektől, valamint az úti céltól függően tesznek javaslatot a védekezésre. A társadalombiztosító támogatásával három-ötezer forintba kerülnek az oltások (egy-egy kalandosabb út előtt az összeg akár tizenöt-tizennyolcezer forintra is rúghat).

Egyedül a sárgaláz elleni védőoltás kötelező mindazoknak, akik a WHO által sárgaláz sújtotta területnek nyilvánított országba utaznak. Legkésőbb tíz nappal az indulás előtt kell beadatni, és tíz évre nyújt védettséget. A vakcináról a Nemzetközi Oltóközpont hivatalos kétnyelvű igazolványt (Certificates of Vaccination – Certificats internationaux de vaccination) állít ki. Ezen kívül vannak ajánlott védőoltások, illetve gyógyszerek, az adott ország járványügyi sajátosságaitól függően.

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás: hazánkban (a délkeleti országrészt kivéve) és Kelet-Közép-Európában mindenhol elterjedt. Két alap- és egy ismétlő oltásból álló védőoltás három évre nyújt védelmet.

Tetanusz: elsősorban a földdel szennyezett nyílt sebek elfertőződése okozza. Túrákra, természetjáró kirándulásokra, körutazásokra induló huszonegy éven felülieknek célszerű beadatniuk az úgynevezett ismétlő tetanuszoltást, amely tízévi védelmet biztosít.

Hepatitis (fertőző májgyulladás): Európán, Észak-Amerikán és Ausztrálián kívül mindenhol ajánlatos a védőoltás, még a luxusszállodákban nyaralóknak is. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, illetve közvetlen érintkezéssel terjed. Két oltás tizenöt évig tartó védelmet nyújt.

Hepatitis B: a fejlődő országokban több a fertőzött, így nagyobb a kockázata annak, hogy nemi kapcsolat vagy orvosi beavatkozás miatt megfertőződhetünk. A három oltásból álló sorozat egész életre védettséget ad.

Hastífusz: ajánlott kérni a védőoltást, ha az úticél valamelyik dél-amerikai, illetve ázsiai ország.

Malária: szúnyogcsípéssel terjed. Védekezésre lehet szükség Törökország bizonyos vidékeitől kezdve az Arab-félszigeten át Ázsia, Afrika és Közép-Amerika legtöbb államáig. A malária elleni tabletta szedését indulás előtt egy héttel kell elkezdeni, és a hazaérkezést követően további négy hétig ajánlott folytatni. Emellett érdemes más védekezési formákat is alkalmazni: hordjunk zárt, világos színű ruhát, a szállásunkon használjunk moszkitóhálót és rovarirtót.

Agyhártyagyulladás (meningitis): Közép-Afrikába készülőknek ajánlott védekezni ellene. A betegség cseppfertőzéssel terjed, de szoros testi érintkezés szükséges a kialakulásához. Háromévente kell ismételni az oltást.

Kolera: amennyiben az étkezéssel kapcsolatos óvintézkedéseket betartják, általában nem jelent veszélyt az utazókra.

Diftéria (torokgyík): bár csecsemőkorban mindenki megkapta a szükséges vakcinát, célszerű emlékeztető oltást kérni, ha olyan országba utazunk, ahol a betegség elterjedt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top