Életmód

Legjobb munkahely – szerinted milyen?

Idén negyedik alkalommal kerül megszervezésre a Hewitt-Figyelõ Legjobb Munkahely-felmérés Magyarországon, amelyen te is szavazhatsz az interneten, a FigyelõNet oldalán.

Idén negyedszerre dönthetik el a magyar munkavállalók, melyik vállalatot tartják a legérdemesebbnek „A legjobb munkahely 2004″ címére. A Hewitt Inside Consulting által végzett országos felmérés – mely több mint 60 cég részvételével zajlik – a dolgozók véleménye, a cégek HR gyakorlata és a felsővezetők vezetési felfogása alapján vizsgálja és állítja sorrendbe a megmérettetést vállaló cégeket. A felméréshez kapcsolódó online kérdőíves kutatást hagyományosan a FigyelőNet végzi.

A „Legjobb munkahely” nem ugyanaz női és férfi szemmel


Munkavállalás, karrierépítés, család, munka/magánélet egyensúly… néhány, a napjaink női munkavállalóit intenzíven foglalkoztató kérdések közül. Az internetes szavazás eredményeiből többek között megtudhatjuk:

• Hogyan vélekednek a magyar nők munkahelyükről?
• Mitől lehet jó egy munkahely nők számára?
• Valóban lehetetlen vállalkozás megteremteni az egyensúlyt a munka és a család között?
• Egyenrangú félként kezelik a nőket és a férfiakat munkahelyükön?

Fontos tudni, hogy az interneten nem vállalatok versenyeznek egymással a cím elnyeréséért, hanem egyéni vélemények fogják meghatározni a végeredményt. A netes kérdőíven a cégek munkaerőpiaci vonzereje mérettetik meg inkább. A válaszok alapján általános képet alkothatunk majd a magyar munkavállalók preferenciáiról, arról, hogy mik befolyásolják legjobban a magyar alkalmazottak elégedettséget.

A végeredményből az is kiolvasható lesz, mi alapján választanak az emberek munkahelyet, milyen elvárásokat támasztanak munkaadóikkal és munkahelyükkel szemben.

Tények

2003-ban a Microsoft Magyarország Kft. lett az első. A második helyen az elektronikai berendezéseket gyártó National Instruments Europe Kft. végzett. A harmadik helyre holtversenyben a Budapest Bank Rt. és az Informatikai Scala ECE Hungary Kft. került. Az országos felmérésben 70 cég mintegy 11 ezer munkavállalója válaszolt a kérdésekre.

Tavaly a FigyelőNet kérdőívét 2148 olvasó töltötte ki – 56 százalékban nők, 44 százalékban férfiak. A válaszadók több mint fele, 54 százalék a 25-34 közötti korosztályból került ki, további 20 százalék 35-44, 19 százalék pedig 20-24 év közötti. A kérdőívet kitöltők 47 százaléka magyar tulajdonú vállalatnál dolgozik, 47 százalék pedig nemzetközi vállalatnál. Kisvállalatnál a szavazók 17 százaléka, közepesnél 23 százaléka, nagyvállalatnál 60 százaléka dolgozik. Felsővezetői pozíciót 7 százalék, középvezetőit 28 százalék tölt be, 50 százalék pedig munkatársi, további 15 százalék adminisztrátori munkakörben dolgozik. 

Ki miben jó?

2003-ban a magyar munkavállalók szerint kis és közepes méretű magyar vállalatoknál van a legnagyobb lehetőség az önmegvalósításra. Ott a legérdekesebbek a munkafeladatok és a legjobbak a kollegiális kapcsolatok.

A multinacionális nagyvállalatok a karrierlehetőségekben és a fizetés területén jók a FigyelőNet olvasói szerint, akik az ilyen vállalatoknál a munkakörnyezettel is elégedettek. Ezzel szemben a felsővezetés munkájának megítélése nagyon rossz, a legutolsó helyre sorolták. E mellett úgy érzik, önmegvalósításra egyáltalán nincs lehetőség a multiknál.

Tovább a FigyelőNet kérdőíves felméréséhez >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top