Életmód

Gyanús doppingszer, vagy elengedhetetlen táplálékkiegészítõ?

A sportoló emberek közül valószínûleg már sokan hallották az L-Carnitine nevét. Lehet, hogy már ittak is olyan sportitalt, ami tartalmazta. De mi is ez? Zsírégetõ? Doppingszer?





Mi is az az L-Carnitine?

Az L-Carnitine valójában egy olyan anyag, ami a szervezetünkben is megtalálható. A szerepét leginkább egy hordáréhoz lehetne hasonlítani. Ugyanis ő az, aki a sejtek működéséhez szükséges energiát szolgáltató zsírt szállítja a felhasználás helyére. Hogy ez miért olyan fontos? Hát azért, mert ki akarja a mozgósítható szénhidrát-, rosszabb esetben a fehérjeraktárait elhasználni?

Az L-Carnitine tehát nem zsírégetőszer, de mégis nagy szerepe van a zsírégetésben. Ezért is hasznos sportoláshoz szedni, mivel segítségével juthatnak az izmok elégetendő táplálékhoz. Mivel pedig zsírt égetnek, nem a gyorsan kimerülő szénhidrátraktárakat, így sokkal hosszabb távú erőfeszítésre is képesek lehetünk.


Hogy kerül a szervezetbe?

Az L-Carnitine kis százalékát a szervezet is képes szintetizálni, legalábbis 15 éves kor után. A többit viszont a táplálékainkkal kell bevinnünk. A rendszeresen fogyasztott ételek közül a vörös húsok, különösen a birkahús tartalmaz sokat ebből a nélkülözhetetlen anyagból. A zöldségek sokkal kisebb arányban juttatják szervezetünkbe – vegetáriánusok figyelem! -, hiánya ráadásul általában nem mutatható ki egyértelműen.

A hiány főbb tünetei:
• Fáradékonyság
• A zsírraktárak növekedése
• Az immunrendszer csökkent működése






Kellemes hatások:


Nagyobb és hatékonyabb sportteljesítmény, a zsírraktárak nagyobb arányú mozgósításával. Ez hosszú távon a test zsírraktárainak csökkentéséhez vezet.


Mivel kiszolgálja a nagy energiaigényű folyamatokat:

• Erősíti az immunrendszert
• Javítja a férfiak terméketlenségi problémáit (a spermiumok mozgékonyságát növeli)
• Csökkenti az izomláz kialakulását
• Segít a túlsúly csökkentésében
• Csökkenti a stressz negatív hatásait
• Az időskorral járó negatív hatásokat is csökkenti


Hol találhatod meg?

Az L-carnitine kiegyensúlyozott táplálkozással bevihető a szervezetbe. Ha viszont nem fogyasztunk elég vörös húst, vagy gyanakszunk hiányára, netán sportteljesítményünket növelnénk, vagy zsírraktárainkat csökkentenénk, akkor táplálékkiegészítőként is fogyaszthatjuk. Mivel a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből, nem okozunk kárt az esetleges túladagolással sem.

Lelőhelyek: sportitalok és olyan ételek, amelyeket dúsítottak vele.

L-Carnitine források:




































































Állati eredetű  mg/kg  Növényi eredetű 


 mg/kg

 

 rák   9000  paradicsom   29
 birka   2100  körte   27
 kecske    1700  élesztő   24
 bárány   780  rizs   18
 marha   700  sárgabarack   16
 sertés   300  spárga   13 
 nyúl   210  borsó   12
 szárnyas   80  grapefruit   11 
 sertésmáj   50  zöldbab    8
 marhamáj   25  karfiol    1
 tehéntej   25  répa    0 
 tojás   8  káposzta    0 


 


 


 


 


 


 


 


 




 
 




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top