Mi is az az L-Carnitine?
Az L-Carnitine valójában egy olyan anyag, ami a szervezetünkben is megtalálható. A szerepét leginkább egy hordáréhoz lehetne hasonlítani. Ugyanis ő az, aki a sejtek működéséhez szükséges energiát szolgáltató zsírt szállítja a felhasználás helyére. Hogy ez miért olyan fontos? Hát azért, mert ki akarja a mozgósítható szénhidrát-, rosszabb esetben a fehérjeraktárait elhasználni?
Az L-Carnitine tehát nem zsírégetőszer, de mégis nagy szerepe van a zsírégetésben. Ezért is hasznos sportoláshoz szedni, mivel segítségével juthatnak az izmok elégetendő táplálékhoz. Mivel pedig zsírt égetnek, nem a gyorsan kimerülő szénhidrátraktárakat, így sokkal hosszabb távú erőfeszítésre is képesek lehetünk.
Hogy kerül a szervezetbe?
Az L-Carnitine kis százalékát a szervezet is képes szintetizálni, legalábbis 15 éves kor után. A többit viszont a táplálékainkkal kell bevinnünk. A rendszeresen fogyasztott ételek közül a vörös húsok, különösen a birkahús tartalmaz sokat ebből a nélkülözhetetlen anyagból. A zöldségek sokkal kisebb arányban juttatják szervezetünkbe – vegetáriánusok figyelem! -, hiánya ráadásul általában nem mutatható ki egyértelműen.
A hiány főbb tünetei:
Fáradékonyság
A zsírraktárak növekedése
Az immunrendszer csökkent működése
Kellemes hatások:
Nagyobb és hatékonyabb sportteljesítmény, a zsírraktárak nagyobb arányú mozgósításával. Ez hosszú távon a test zsírraktárainak csökkentéséhez vezet.
Mivel kiszolgálja a nagy energiaigényű folyamatokat:
Erősíti az immunrendszert
Javítja a férfiak terméketlenségi problémáit (a spermiumok mozgékonyságát növeli)
Csökkenti az izomláz kialakulását
Segít a túlsúly csökkentésében
Csökkenti a stressz negatív hatásait
Az időskorral járó negatív hatásokat is csökkenti
Hol találhatod meg?
Az L-carnitine kiegyensúlyozott táplálkozással bevihető a szervezetbe. Ha viszont nem fogyasztunk elég vörös húst, vagy gyanakszunk hiányára, netán sportteljesítményünket növelnénk, vagy zsírraktárainkat csökkentenénk, akkor táplálékkiegészítőként is fogyaszthatjuk. Mivel a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből, nem okozunk kárt az esetleges túladagolással sem.
Lelőhelyek: sportitalok és olyan ételek, amelyeket dúsítottak vele.
L-Carnitine források:
Állati eredetű | mg/kg | Növényi eredetű |
|
rák | 9000 | paradicsom | 29 |
birka | 2100 | körte | 27 |
kecske | 1700 | élesztő | 24 |
bárány | 780 | rizs | 18 |
marha | 700 | sárgabarack | 16 |
sertés | 300 | spárga | 13 |
nyúl | 210 | borsó | 12 |
szárnyas | 80 | grapefruit | 11 |
sertésmáj | 50 | zöldbab | 8 |
marhamáj | 25 | karfiol | 1 |
tehéntej | 25 | répa | 0 |
tojás | 8 | káposzta | 0 |