Életmód

Vaj kontra margarin

A tejben-vajban fürösztelek szólásból a margarin neve nem véletlenül maradt ki. Valószínûlega mondás keletkezésekor a margarint még nem ismerték, másrészt ezt az értékes növényi eredetû táplálékot kozmetikai célokra nem használjuk.





A vaj és a margarin „harcának” nincsenek nyertesi és vesztesei, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Vaj

A legrégebben ismert tejtermék, a vaj, régen a jólétet jelképezte. Az utóbbi három évtizedben azonban összefüggésbe hozták a vér koleszterinszintjének emelkedésével, így jelentősen csökkent a fogyasztása. Pedig ez a táplálék jelentősen javítja a tápláltsági állapotot, így műtét, betegség, kóros soványság vagy veseelégtelenség javítására kiváló. A vaj 10 grammonként csak 23 mg koleszterint tartalmaz, így ez a mennyiség következmények nélkül fogyasztható. Mikrobiológiailag igen értékes étel, de nagyon érzékeny. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tartható el, ezután tönkremegy. A boltokban is odafigyelnek erre, bármekkora készlet marad is meg a polcokon, a lejáratkor kicserélik.





A vaj vitamintartalma a tehén táplálkozásától függ. Ezért tápértéke nyáron és télen különböző. Színét is a tejet adó állat étrendje határozza meg, nyáron sötétebb, míg a téli hónapokban világosabb a vaj.

Ez a tejből készült termék köpüléssel otthon is előállítható, de erre napjainkban már nincs szükség, hiszen a vajféléknek igen nagy választéka található meg az üzletekben. Készítenek csökkentett zsír- és sótartalmú változatokat is. A vaj sokfélekeppen felhasználható, sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Kiváló vajkrémeket és töltelékeket készíthetünk belőle, süteményekhez édesítve, sültekhez különféle fűszerekkel ízesítve. A friss vaj fagyasztószekrényben fél évig eltartható.






Margarin


Felgyorsult életünkben már szinte az ételektől is elvárjuk, hogy minél gyorsabban elkészüljenek. Így sokunk számára igen kényelmes, hogy a hűtőből kivett margarin azonnal a kenyérre kenhető. Ez a növényi eredetű vajutánzat a vajjal azonos élvezeti értékű. Normál változatuknak a zsírtartalma is azonos, azonban a margarin koleszterint egyáltalán nem tartalmaz. A margarint ipari úton, így teljesen steril körülmények között állítják elő. Jó kenhetőségét az olvadáspont pontos szabályozásával érik el. Ez a növényi eredetű zsiradékoknak és lágy olajoknak köszönhető. Külön nyári és téli margarint készítenek, más-más olvadásponttal. Készülnek alacsony kalóriatartalmú változatok is. További előnye, hogy vitamintartalma növelhető, attól függöen, hogy milyen tápanyagokat tesznek hozzá. Minőségét, összetevőit és állagát szigorú szabályok szerint és rendszeresen ellenőrzik. Hűtőben hosszú ideig eltartható.


Egészség

Azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, érdemes inkább a margarint választaniuk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a vaj az a változat, ami természetes. Márpedig a természetes általában egészségesebb is, mint az iparilag előállított változatok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top