Életmód

Könnyen, gyorsan, egészségesen

Lehet hagyományos kicsi, franciás nagy, jenki vastag, a palacsinta mindennemû formáját szeretjük, és ha a szakácskönyv címére koncentrálunk, akkor mindenféle lelkifurdalás nélkül ehetjük!




A Könnyen, gyorsan, egészségesen című könyv arra az ötletre épül, hogy minden recept max. 30 perc alatt elkészíthető belőle. Ráadásul minden recept mellett felsorolják azokat a tényezőket, amelyek miatt egészséges az adott finomság. Ehhez már csak az járul hozzá, hogy a könyv az egyik legszebb szakácskönyv a piacon. Külön öröm, hogy a receptek nagy részét itthon is elkészíthetjük, mert ritkán tartalmaznak nehezen hozzáférhető hozzávalókat. Egyébként pedig van benne minden, aminek egy jó szakácskönyvben lennie kell, a levesektől az édességekig, minden recepthez hatalmas képpel. Megéri tehát borsos árát a kötet, és ezt a próba is igazolta.

Mi a csurgatott palacsintával kísérleteztünk.


Csurgatott palacsinta

A skót palacsintának is nevezett édességet nem nagy dolog elkészíteni, viszont igen finom. Teával kiadós uzsonna, de desszertként is tálalható. Könnyű, friss-sajttal és édes, zamatos bogyós gyümölcsökkel tálalva egyszerűen ellenállhatatlan.





Hozzávalók:

Kb. 24 palacsinta (Itt bukott egy kicsit a projekt. A megadott mennyiségből mi kb. 15 palacsintát tudtunk sütni, valószínűleg nem voltunk elég skótok.)

12 dkg sütőporos liszt
2 kávéskanál porcukor
1 tojás, felverve
1 ek. olvasztott vaj
1,5 dl félzsíros tej
4 kk. napraforgóolaj (ez a sütéshez kell, de ha vajat használunk, még finomabb az eredmény)

A tálaláshoz:
10 dkg fekete áfonya
1 kk. méz
10 dkg málna
20 dkg friss-sajt
(Hogy rögtön cáfoljuk a könnyen megszerezhető hozzávalók kérdését, mi abból dolgoztunk, ami a hűtőben volt. Egyszerűen összeturmixoltuk a málnát, hogy szósz legyen belőle. Édesszájúak tehetnek bele cukrot is. A friss sajt helyett pedig előkaptunk egy kis tejszínhabot.)

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 15-20 perc (kevesebb, sokkal kevesebb!)


Elkészítése:

1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, és keverjük hozzá a cukrot. Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és egy kis tejet. Fokozatosan keverjük össze, és apránként öntsük hozzá a maradék tejet, hogy sűrű, sima tésztát kapjunk. (Ne lepődjünk meg, ha a tej mennyisége soknak bizonyul. Mi kb. a felét használtuk fel, és így is jó állagú lett a tészta!)

2. Forrósítsunk fel mérsékelt hőfokon egy bordás serpenyőt vagy egy nagy, vastag fenekű serpenyőt, és kenjük ki egy evőkanálnyi olajjal.

3. Egy kanállal csorgassunk egy-egy adag nyers tésztát a serpenyőbe, hogy kis kerek, a szokásosnál vastagabb palacsintákat kapjunk. A serpenyő méretétől függően 4-6 kis palacsintát süthetünk egyszerre, de ügyeljünk arra, hogy elegendő hely maradjon közöttük, és könnyen meg tudjuk őket fordítani. Süssük kb. 2 percig, amíg kezdenek megszilárdulni, és a felszínükön buborékok jelennek meg. A palacsinta aljának aranybarnának kell lennie. (Nem árt felkészülni, a serpenyőben minden nagyon gyorsan történik majd! Ha már beletettük a tésztát, ne kezdjünk el pl. mosogatni!)

4. Fordítsuk meg a kis palacsintákat, és süssük őket még 1-2 percig, hogy a másik oldaluk is aranybarnára piruljon. Tegyük át a kész palacsintákat az előkészített tálba, hajtsuk rá a konyharuhát, és tartsuk melegen, amíg a többit is kisütjük. Olajozzuk meg a serpenyőt 1 kk. olajjal, mielőtt a következő adagot sütni kezdenénk.

5. A fekete áfonyát tegyük egy tálba, és keverjük össze a mézzel. Adjuk hozzá a málnát, és a gyümölcsöket törjük kissé össze, néhány szemet egészben hagyva. Tálaljuk a kis palacsintákat melegen a mézes gyümölcskeverékkel és friss-sajttal. (Hát itt jöhetnek az egyéni variációk bármiféle gyümölccsel, lekvárral, juharsziruppal. A lehetőségek tárháza végtelen)




Miért egészséges?

Az otthon készült palacsinta viszonylag kevés zsírt tartalmaz, és ha friss-sajttal tálaljuk vaj helyett, szintén kevesebb lesz a fogás zsírtartalma.
A tej tartalmaz kalciumot, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak számára, valamint fehérjét, B2 és B12 vitamint. 

Néhány további ötlet

Friss-sajt és gyümölcskeverék helyett tegyünk a palacsintákra egy falatnyi joghurtot és egy kis lekvárt.
Almás palacsintához keverjünk 1 vékony szeletekre vágott almát – amelynek a magházát eltávolítottuk – a nyers tésztába egy csipetnyi őrölt szegfűszeggel együtt. Tálaljuk fahéjas porcukorral megszórva.
A pikáns parmezán sajtos-zöldfűszeres palacsintához porcukor helyett szórjunk a lisztbe 1 ek. friss, ollóval apróra vágott metélőhagymát, 1 ek. friss összevágott szurokfüvet és 2 ek. frissen reszelt parmezánsajtot. Tálaljuk a kis palacsintákat egy kevés lágy krémsajttal és félbevágott koktélparadicsommal – kitűnő sós csemege.



A végkövetkeztetésünk: a könyv a próba során jelesre vizsgázott. A palacsintát jóízűen megettük, és közben egészséges hatásaira gondoltunk. És a beígért harminc perc munka húsz perc alatt megvolt. Lehet, hogy a harmincban a következő adag előkészítése is benne van? Hiszen ebből egy adag sosem elég!


A könyv a Readers’s Digest kiadványa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top