nlc.hu
Életmód
Mitõl érzed jól magad?

Mitõl érzed jól magad?

Mindenki mástól. Van, aki lustálkodni szeret, szívesen kényezteti magát. Van, aki élvezi a kihívást, a nehéz feladatokat.







Kattints a képre!
Lehet, hogy magányra, elvonulásra vágysz, hogy végre legyen egy délutánod, amikor kedvenc könyvedet nyugodtan olvasod? Az is lehet, hogy itt az ideje új ismeretségeket kötni hasonló érdeklődésű emberekkel. Hihetetlen, de Solyóm Enikő bikali aerobic táborában ezek a vágyak egyszerre teljesülnek.

Kezdhetnénk a tábor bemutatását a helyszín Jókait idéző részletes leírásával, a lankás, idillikus táj, a csendes falu, a romantikus kastély méltatásával, de mivel mindez csak kerete, impozáns színtere a programnak, inkább arra a kérdésre próbálunk választ adni, hogy miért érdemes egy hetet eltölteni a táborban.

Amikor valaki először hall e kissé “szado-mazo” ötletről, hogy meglett emberek napi kétszer másfél órán át tornázzanak egy edzőtábor szigorával, tagadhatatlanul elcsodálkozik. Akik viszont kipróbálták, rájöttek, hogy itt egyáltalán nem aszkétikus önkínzásról van szó: ez az egy hét valóban felüdít testet és lelket. A vendégek nem profi izomcsodák, nem kiváló tornászok vagy manöken szépségű fittnesz-istennők, hanem egészen normális emberek. Olyanok, akik jóban vannak önmagukkal, és tudják, hogy egy hét tökéletes pihenés után sokkal sikeresebben fognak dolgozni, kedvesebbek, türelmesebbek lesznek családjukkal, jobban bírják a stresszt. Vannak köztük kezdők is, akik ezzel az intenzív fittnesz-injekcióval szeretnék testüket hozzászoktatatni a rendszeres edzéshez.

Nem elhanyagolható azoknak a résztvevőknek a száma sem, akik úgy érzik, fogyniuk kell, és jobban szeretnének kinézni. És ezzel érkeztünk el Sólyom Enikő módszerének titkához: akik rendszeresen sportolnak, egy idő után már nem a külsejükben megmutatkozó eredmények miatt teszik, hanem egyszerűen jobban érzik magukat! Vidámabbá, erősebbé válnak egy-egy intenzív, de jó hangulatú óra után, úgy érzik, a hétköznapi élet problémáit könnyebben leküzdik. A fizikai teljesítménynek két egymást erősítő hatása van: a mozgás után érzett elégedettség jótékonyan befolyásolja önértékelésünket: egyre inkább képesek leszünk önmagunkat kisebb hibáinkkal együtt elfogadni, ugyanakkor természetesen folyamatosan erősödünk, szépülünk is.





Azt most már tudjuk, mit tesz a lélekkel az erőteljes mozgás, de mit tesz a testtel? Az órák első fele step aerobic, melyet erősítés követ. A kettő együtt igazán hatásos, hiszen a step alatt növeljük a sejtek oxigén-bevitelét, ami viszont rásegít a zsírégetésre az erősítés részben. Persze, ha valaki csak az óra egyik felén szeretne részt venni, mindössze a szelíden erőszakos, meggyőzéses módszerrel próbáljuk meg jobb belátásra bírni, ha nem sikerül, akkor lustálkodhat.

Sokan félnek a step gyorsaságától és komplikáltságától is, megnyugtatásukra eláruljuk, hogy egyáltalán nem kiöregedett táncosok látogatják az órákat, sőt magukat korábban menthetetlennek tartó kétballábas vendégek is azt állítják, hogy élvezik a ritmusos, pörgős mozgást, mert olyan intenzív, hogy rá sem ér az ember magát figyelni közben, így életükben először élvezik a koreografált mozdulatokat frusztráció nélkül.

A tábor étrendjét is úgy alakítottuk ki, hogy támogassa az életmód-váltást, Enikő tanácsadással is segíti a vendégeket. Természetesen ezen a téren is érvényesül a vendégek önrendelkezési joga, a szervezők csak felkínálják az ideálisnak tartott viselkedési formát, amelytől mindenki eltérhet: magyarul nyugodtan becsúszhat egy kis fagyi, süti is, és senki nem veri ki a kezedből a kólásüveget!

A tábor extrája az ellazulás és kényeztetés csúcsa a masszázs (benne van az árban). A program pedig az uszoda, a szauna, a gőz használatával válik teljessé. A szállóban lehetőség van még teniszezni, fallabdázni, a társaság összekovácsolására szervezünk bowling versenyt, (aztán a díjakat közösen fogyasztjuk el, mert nem a győzelem, hanem a részvétel…).

Ez egyébként már harmadik év a mi aerobic táboraink történetében. Sok különböző ember érezte már jól magát velünk: megfordultak köztünk baráti társaságok, gyermekes családok, magányos nők, kamaszlányok (a szüleik úgy gondolták, hogy ez az ideális terep felesleges energiáik levezetésére). Annak ellenére, hogy nem vagyunk egyformák, és másképp érezzük jól magunkat, valami mégis közös bennünk. Ez kiderült a hajnalig tartó activity-meccs és a falu kocsmájában szervezett táncos buli alatt. (Sose felejtem el, amikor az egyik vendég egy hajnali 8.30-as ébresztéskor öt perc kemény fejtörést követően elhalóan kiszólt a szobájából: “egy kis időt kérek”. Aztán 10-től már a steppadon ugrált, igaz saját bevallása szerint csak a kétszeri alvás per nap és az ellazító masszázs segítségével érte el, hogy az esti órán is bírja, de bírta…)

Egy szabad hét eltöltéséhez megfelelő helyszíneket már szép számmal találunk Magyarországon, de olyan programot, amely többet kínál, mint környék természetes adottságai, nem sokat! Pihend ki magad egy aktív csapatban!

Amennyiben úgy érzed, hogy egy hét túl hosszú, viszont szívesen töltenél velünk néhány napot, akkor havonta megrendezésre kerülő wellness hétvégénket ajánljuk. (2004-08-20-22; 2004-09-10-12,2004-10-08-10-26-28;2004-11-12-14-26-28;2004-12-03-05)

Step for Fit – egy lépés önmagad felé







A beosztásért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top