Ma már ismeretes, hogy a bélrendszer és annak kiegyensúlyozott működése az egészség alapja. A csodaszerek nevét a reklámokból már ismerjük, bár sokan vagyunk olyanok, akik ugyan hallottunk már a bifidusról, a pro- és prebiotikumokról, mégsem tudjuk pontosan, hogy miért jók ezek, és miért is kellene ezt ennünk.
Probiotikum: olyan bélbarát baktériumok, melyek ellenállnak a gyomorsavnak és élve eljutnak a vastagbélbe. Ezek szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok. Prebiotikum: a probiotikumok kizárólagos táplálékai, elősegítik ezek elszaporodását és túlsúlyba kerülését |
Puffadás, tejcukor- és egyéb allergia, magas koleszterinszint, elhízás és vastagbélrák megelőzésére.
Sokszor misztifikálják azokat a táplálék-kiegészítőket, melyek szinte mindenre jótékonyan hatnak, éppen ezért gyakran a hitetlenség lengi körül nevüket. A probiotikumok azonban abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy hatásuk klinikailag bizonyított és orvosilag ajánlott.
Mindenki ismeri azt az érzést, mikor egy-egy ételtől annyira felpuffad, hogy a nadrágját sem tudja begombolni, pedig az ennivaló nem volt nagy mennyiségű és túlságosan laktató sem. Az elégtelenül működő bélflóra jelei ezek, melyek a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek és táplálékkiegészítők rendszeres szedésével megszüntethetők.
Ezek a példák csak a legfontosabb hatások, természetesen a megfelelő bélműködés több élettani funkcióra is kihat. Az egészséges emésztés a feltétele például annak is, hogy szervezetünk és immunrendszerünk megerősödjön. A helyreállítás a bőrön is egyből jelentkezik, eltűnnek a rossz emésztés miatt keletkezett pattanások, az arc újra kitisztul.
Hogyan hatnak?
A gyógyszerek, az egyoldalú táplálkozás, a stressz, a cigaretta, az alkohol károsíthatják a bélflórát. Ezért olyan anyagokra van szükség, melyek helyreállítják az egészséges működést. Ezeknek a tápanyagoknak túl kell élniük az emésztés első fázisait, ezután érintetlenül kell eljutniuk a vastagbélbe, hogy ott elszaporodhassanak és kifejthessék jótékony hatásukat. Ilyen anyagok a pro- és prebiotikumok.
A probiotikumokat szinte kizárólag kilencven százalékban a tejtermékek tartalmazzák: a savanyú tej és tejkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok.
A prebiotikumok (korábbi nevükön: bifidus-faktorok) számos természetes tápanyagban megtalálhatók. Ilyenek a csicsóka- és cikóriagyökér, a vörös- és fokhagyma, a póréhagyma, az articsóka, a zabpehely, búza, banán, tej és az érett sajtok.
Vannak mellékhatásaik?
A földön fellelhető táplálékok közül a probiotikum szinte az egyetlen, amelynek nincsenek mellékhatásai. Annyit és addig szedhetünk belőle, amennyit akarunk, nem okoz károkat, sőt a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek a jótéteményei is. Ez egyetlen gyógyszerről sem mondható el. Aki fenn szeretné tartani egészséges bélműködését, fogyassza állandóan.