Életmód

Adjuk át magunkat a nõiességnek!

A menstruáció, a szexualitás, a fogamzás, a várandósság, a szülés, a klimax mind felfûzhetõ egy gondolati láncra, mely arról szól, miként azonosulunk a nemiségünkkel.

Oda tudjuk-e adni magunkat a nőiséggel járó változásoknak, vagy hárítjuk ezeket a folyamatokat – azaz görcsölünk miattuk testi és lelki szinten egyaránt.

– Már előre félek a menstruációtól – a kellemetlenség és a fájdalom miatt. Lehet ezen változtatni?

Lehet – először is próbáljunk meg fejben változtatni! Kérdés, hogy menstruáció esetén hajlandóak vagyunk-e megélni ezt a „más-állapotot”, vagy úgy teszünk, mintha mi sem történne, és férfiasan viselkedünk? Vannak, voltak kultúrák, ahol kifejezetten tisztelték a ciklust, mert a szülés hatalmát látták benne. Ez is azt mutatja, hogy testünk termékenységről szóló üzenetét értékelnünk kell, legyünk büszkék magunkra ilyenkor!

A havonta bekövetkező peteérés során a szexuális vonzerőt fokozó hormonokat termelünk, és megnő a szellemi kapacitásunk, kreativitásunk is. A menstruáció előtti napokban érzelmileg fogékonyabbá válhatunk, feltörhetnek belőlünk elfojtott indulatok, de az intuíciók is felerősödhetnek. Mindezekért bonyolult idegi és hormonális folyamatok felelnek, melyekre hatást gyakorolnak a gondolataink – épp ezért nem mindegy, mit gondolunk magunkról, mint nőről és szervezetünk működéséről!

Minél jobban hárítjuk a folyamatot, annál jobban meg akar mutatkozni! A nőiesség, a menstruáció gondolati szinten való elutasítása testi szinten görcsökben és más tünetekben jelentkezik. Például ha nem jön meg a menstruációnk – még tizenhét évesen sem, ha van peteérésünk – de rendszertelen, ha nem sikerül a fogamzás – pedig a szervek épek.

Tornával a görcsoldásért!

Endorfin torna: izzadással járó mozgás (kocogás, gimnasztika) a közérzetünk javításáért, ilyenkor több endorfin és szerotonin (azaz „boldogság”) hormon termelődik.

Intim torna: Már torna közben oldja a görcsöket, hasi vérbőséget okoz, ezzel fokozza a szervek harmonikus működését.

Menzesz torna: a petefészek és a méh környéki szövetek frissítésére végezhető görcs esetén, de már a menstruáció előtti napokban is hasznos.

Görcs esetén legegyszerűbbnek tűnik bevenni egy tablettát, bár a fájdalom megszüntetésétől függetlenül, belül még „görcsölhetünk”. A megoldáshoz az segít, ha keressük, hogy miért. Fedezzük fel, miért görcsölünk azon, hogy „nőiesen” működik a szervezetünk? A legtöbb görcs mögött nincs szervi probléma – egészségesek vagyunk, csak nem jól működünk. De magunkat mi működtetjük! Miért pont így? Gondoljuk végig, hogy mit tanultunk a családban, milyen példát mutattak nekünk. Értékeljük, tiszteljük testünk ezen képességét, és örüljünk működésének, amíg lehet. Figyeljük meg, mit „szeretne” a szervezetünk ekkor. Pihenésre vágyunk, több érzelemre, több kényeztetésre vagy magányos órákra?

Gyakori, hogy az alacsony önértékelésű nőket erős görcsök ébresztik rá arra, hogy ők igenis nők. Ezért vizsgáljuk meg az önbizalmunkat – mással is erősíthető, nemcsak görccsel! Lehet, hogy önmagunkra kellene többet áldozni, és nem csupán áldozattá válni. Fontos, hogy elégedettséggel párosuljon a menstruáció – az odaadás görcsoldó.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top