Fás szárúak
Ilyen a kakukkfű, a rozmaring, a zsálya, az oregano, a babér.
Előkészítés: Kösd őket kis csomóba, így egyben kiveheted majd az ételből. Ha csak a levelet szeretnéd felhasználni, könnyedén tépd le őket a szárról. Apríthatod mozsárban, de akár egészben is belekerülhet az ételbe.
Főzés: Lassú tűzön, sokáig kell főzni ezeket a növényeket, hogy kioldódjon az aromájuk. Ha az étel sütést, grillezést igényel, aprítsd vagy morzsold össze az ízesítésre szánt fűszernövényeket.
Tárolás: Szárításhoz lazán kösd össze a friss szárakat, és szellős, naptól védett helyen akaszd fel. Szárítás után mindig annyit tépj le belőlük, amennyit felhasználsz. Készíthetsz aromás olajakat is: zúzd össze a növényt, szórd egy kis üvegbe, önts rá olívaolajat, majd jól zárd le.
A menta, koriander, bazsalikom és kaportrükkökről itt olvashatsz.