nlc.hu
Életmód
Mitõl érezzük jól magunkat?

Mitõl érezzük jól magunkat?

Van, aki lustálkodni szeret, szívesen kényezteti magát. Van, aki élvezi a kihívást, a nehéz feladatokat. Lehet, hogy magányra, elvonulásra vágysz, hogy végre legyen egy délutánod, amikor kedvenc könyvedet nyugodtan olvashatod?

Az is lehet, hogy itt az ideje új ismeretségeket kötni hasonló érdeklődésű emberekkel. Hihetetlen, de Sólyom Enikő aerobichétvégéin ezek a vágyak egyszerre teljesülnek.

Amikor valaki először hall arról a meghökkentő ötletről, hogy hétköznapjaikat szorgos munkával töltő emberek hétvégén se lustálkodjanak, hanem négyszer másfél órán át tornázzanak, tagadhatatlanul elcsodálkozik. Akik viszont kipróbálták már, tudják, hogy itt egyáltalán nem aszkétikus önkínzásról van szó: ezek a hétvégék valóban felüdítenek testet és lelket.

A vendégek nem profi izomcsodák, nem kiváló tornászok vagy manöken szépségű fitnessz-istennők, hanem egészen normális emberek. Olyanok, akik jóban vannak önmagukkal, és tudják, hogy ha néhány napig aktívan pihennek, újra élvezni fogják munkájukat, kedvesebbek, türelmesebbek lesznek családjukkal, jobban bírják a stresszt. Néhányan egy ilyen intenzív fitnessz-injekcióval szeretnék testüket hozzászoktatatni a rendszeres edzéshez.

Sokan persze azért találtak ránk, mert fogyni szerettek volna. Ezzel elérkeztünk Sólyom Enikő edzői titkához: akik rendszeresen sportolnak, egy idő után már nem a külsejükben megmutatkozó eredmények miatt teszik, hanem egyszerűen jobban érzik magukat! Vidámabbá, erősebbé válnak, egy-egy intenzív, de jó hangulatú óra után úgy érzik, a hétköznapi élet problémáit könnyebben leküzdik. A fizikai teljesítménynek két egymást erősítő hatása van: a mozgás után érzett elégedettség jótékonyan befolyásolja önértékelésünket, egyre inkább képesek leszünk önmagunkat kisebb hibáinkkal együtt elfogadni; ugyanakkor természetesen folyamatosan erősödünk, szépülünk is.

Azt most már tudjuk, mit tesz a lélekkel az erőteljes mozgás, de mit tesz a testtel? Az órák első fele step aerobic, melyet erősítés követ. A kettő együtt igazán hatásos, hiszen a step alatt növeljük a sejtek oxigén-bevitelét, ami viszont rásegít a zsírégetésre az erősítés részben. Persze, ha valaki csak az óra egyik felén szeretne részt venni, mindössze a szelíden erőszakos, meggyőzéses módszerrel próbáljuk meg jobb belátásra bírni. Ha nem sikerül, akkor lustálkodhat. Még a kevésbé kitartóak is megjutalmazhatják magukat egy órás masszázzsal, amely benne van az árban. A program az uszoda, a szauna, a gőz használatával válik teljessé.

Sokan félnek a step gyorsaságától, komplikáltságától is, megnyugtatásukra eláruljuk, hogy többnyire nem kiöregedett táncosok látogatják az órákat. Sőt, korábban menthetetlen két-ballábasnak tartott vendégek is azt állítják, hogy élvezik a ritmusos, pörgős mozgást, mert olyan intenzív, hogy rá sem érnek magukat figyelni közben. Életükben először élvezik a koreografált mozdulatokat frusztráció nélkül.

A tábor étrendjét úgy alakítottuk ki, hogy támogassa az életmód-váltást. Ezen a téren is érvényesül azonban a résztvevők önrendelkezési joga: a szervezők csak felkínálják az ideálisnak tartott viselkedési formát, amelytől mindenki eltérhet. Magyarul nyugodtan becsúszhat egy kis fagyi, süti is, és senki nem veri ki a kezükből a kólásüveget!

Ez egyébként már a harmadik év aerobictáboraink történetében. Sok különböző ember érezte már jól magát velünk: megfordultak köztünk baráti társaságok, gyermekes családok, magányos nők, kamaszlányok (a szüleik úgy gondolták, hogy ez az ideális terep felesleges energiáik levezetésére). Annak ellenére, hogy nem vagyunk egyformák, és másképp érezzük jól magunkat, valami mégis közös bennünk. Ez kiderült a hajnalig tartó activity meccsek és a falu kocsmájában szervezett táncos bulik alatt.

Egy szabad hétvége eltöltéséhez megfelelő helyszíneket már szép számmal találunk Magyarországon, de olyan programot, amely többet kínál, mint a környék természetes adottságai, nem sokat! Pihend ki magad egy aktív csapatban!

Step for Fit – egy lépés önmagad felé

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top