Életmód

Egyiptomi útitárs

Egyiptomban jártunk, szervezett úton. Szerencsére magunkkal vittük az Útitárs sorozat Egyiptom útikönyvét, amely jó kalauzként igazított el minket az ország rejtelmeiben.





Útikönyv és útikönyv között nagy lehet a különbség. Van olyan, amelyik a kulturális örökségre helyezi a hangsúlyt. Ebben a történelemtől az irodalomig, és a megnézendő látványosságok utolsó sarokkövéig mindent megtalálhatunk. Aztán van az a típus, amelyik csak felszínesen ismerteti a látványosságokat, és sokkal inkább a praktikus szempontokra koncentrál: például a szállásokra és az éttermekre. Van persze még sokféle, de azokat most hagyjuk.





Az Útitárs sorozat a két előző csoport egészséges keveredése. Valóban hasznos tanácsokat ad a jellegzetes helyi betegségektől a belépőjegyek árán át a kulturális emlékekig. Mindezt képekkel illusztrálva. Nekünk pl. különösen jól jöttek azok az oldalak, amelyek a nagyobb kulturális látványosságokat, pl. a Királyok völgyét mutatták be, térképpel. Bár vannak egyenlőtlenségek abban, hogy az egyes helyekről mennyit ír a könyv, ezt kiegyensúlyozzák a praktikus információk.

A képes oldalak egyébként már utazás előtt és talán helyett  is érdekes nézegetnivalók lehetnek. Szintén hasznos, hogy bár a könyv fordítás, a magyar viszonyokra alkalmazták, tartalmazza a magyar külképviseletek elérhetőségeit is.





Sajnos azért a praktikus téren tapasztaltunk egy-két megbicsaklást. Az útikönyveket ugyanis illik frissíteni, de ez nem történt meg. Így hát nem kis csalódást okozott, amikor megtudtuk, hogy egyes templomok tetejére bizony évek óta nem lehet felmászni. Kár.

A könyv szálláskereséssel foglalkozó részeit a szervezett túra miatt nem tudtuk kihasználni, de a többi tájékoztató rész hasznosnak bizonyult. Hátizsákosoknak viszont hátrányt jelenthet a szép, igényes kiadás okozta többletsúly. Ilyenkor, ha nem egész Egyiptomot néznénk meg, praktikus a szükséges oldalakat fénymásolatban magunkkal vinni, így kevesebbet kell cipelnünk. Ha pedig még több kulturális információra vágyunk, fénymásoljunk hozzá más könyvekből is!

A könyv a Grafo Kiadó gondozásában januártól újra kapható.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top