nlc.hu
Életmód
Gyógyító könyökök

Gyógyító könyökök

Mióta kiderült, hogy az érintés kedvezõen hat a legyengült szervezet állapotára, az õsi távol-keleti fogásokon alapuló masszázsok egyre nagyobb teret hódítanak világszerte.A terapeuták leggyakrabban a shiatsut -eredeti jelentésében ujjnyomás - használják pácienseiken, hiszen a gyógymód magában foglalja a jóga, az akupunktúra és a klasszikus masszázs gyakorlatait is.





A boldogság valójában a bőrünkön keletkezik. Itt van a legtöbb receptor, melynek a boldogsághormonok termelésében is jelentős a szerepe. Orvosok által végzett kutatásokból kiderült: az érintés ereje gyógyít. Az enyhe simogatások, gyengéd masszázsok stimulálják (élénkítik, serkentik) a vér- és nyirokkeringést, erősítik az immunrendszert. Lazító hatásuk révén alvászavarokban is kedvezőek.


Az érintés gyógymódja a shiatsu. A távol-keleti orvosláshoz tartozó terápiát hazánkban egyre többen ismerik és tanulják. Európában hovatovább népszerűbb a talpmasszázsnál. A shiatsu japán szó, jelentése ujjnyomás. A terapeuták leggyakrabban ezt használják pácienseiken. Az erősebb nyomáshoz tenyerüket, könyöküket, térdüket és talpukat is igénybe veszik. Fontosak még a nyújtófogások, melyek a jógagyakorlatokhoz hasonlítanak.














 Gyakoroljunk otthon

 Lazítsuk, simítsuk el homlokunkat. Tegyük hüvelykujjunkat a két szemöldök orrnyereg felőli részére, majd erőteljes nyomással simítsuk el a homlokot a szemöldök vonala felett mindkét oldalra, egészen a halántékig. Végezzük el újra és újra ezt a gyakorlatot, mindig középről kifelé haladva. Minden egyes alkalommal csúsztassuk feljebb két-két centivel ujjainkat, egészen addig amíg el nem érjük a hajas fejbőrt.
 Kissé hajlítsuk be az ujjainkat. Az ujjhegyekkel masszírozzuk végig az egész hajas fejbőrt. Húzogassuk meg a hajtincseket, úgy, hogy a fejbőr is megmozduljon. Ezáltal megszaba-dulhatunk a fejben összegyűlt feles-leges energiától.
 A fülünkön nagyon sok reflexpont található. Masszírozzuk, húzogassuk végig mindkét fület. A fülkagylót vegyük a mutató- és középső ujjunk közé, és élénken simítsuk végig, egészen a cimpákig. A kínai tanítás szerint a hosszú fül az egészség, a bölcsesség és a hosszú élet jele. Nem véletlen tehát, hogy Buddhát is többnyire hosszú, lelógó fülcimpával ábrázolják.
A páciens a masszírozáskor kényelmes öltözékben a földre terített takarón vagy speciális kezelőasztalon fekszik hason, de kezelhetik ülő helyzetben is. A gyógymód napjaink leghatékonyabb masszázsa. Alkalmazói felhasználják a jóga, az akupunktúra, valamint a klasszikus masszázs gyakorlatait. A shiatsu a kínai filozófián és orvosláson alapul. Egyensúlyba hozza az egész szervezetet, jól oldja a feszültséget. Jótékony depresszió, szorongás, szomorúság, migrén, álmatlanság, hátfájás és sok más krónikus betegségre.


A shiatsu bensőséges módja annak, hogy szeretetünket közvetítsük embertársainknak. Képzett terapeuták vallják: a masszázzsal ők is energiát kapnak. Fizikailag, lelkileg és szellemileg emelkedettnek, erősnek érzik magukat minden kezelés után. A gyógymód hatékony módszere az önfejlesztésnek. Sok mindenben hasonló egyéb keleti személyiségfejlesztő technikákhoz, mint például a tai chi, az aikido, a chi kung, a jóga és a meditáció. Akik ezt a módszert elsajátítják, céltudatosabbak lesznek, megérzéseik hangsúlyosabbá válnak.



A professzionális gyógymódot használni kizárólag masszázsterapeuta szakvizsgával lehet. Otthon, családi és baráti körben bárki kipróbálhatja betegségek megelőzésére, az egészség megőrzésére. A shiatsut mindenki elsajátíthatja. Nem kell hozzá különleges adottság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top