Életmód

Tudatos karrierépítés vagy véletlen?

Az NLC-Hewitt felméréshez kapcsolódóan ezúttal két fiatal hölgy portréját olvashatjátok, akik eltérõ módon értek el sikereket a szakmájukban: a divattervezõ véletlenül került a pályára, a közgazdász tudatosan.







Opauszki Szilvia
Kreatívan, ösztönösen

Opauszki Szilvia, 29 éves, ruha- és divattervező
Az első gyermekét váró budapesti Opauszki Szilvia azért lett ruha- és divattervező vállalkozó, mert érettségi után nem vették fel az ELTE-re, szociológia szakra. Ám felvételi pontjai elegendőnek bizonyultak a Kandó Kálmán Könnyűipari- és Műszaki Főiskola ruhaipari szakára, ahol 1999-ben sikeresen lediplomázott. „Nem tudatos döntés volt, hogy ruhákat fogok tervezni. A főiskolán véletlenül találkoztam össze leendő barátnőmmel és üzlettársammal Seller Orsival, akivel együtt találtuk ki, hogy ruhákat kellene tervezni.” Szilvi időközben az Iparművészeti Főiskolán elvégzett egy posztgraduális képzést művészeti menedzser szakon, majd barátnőjével közösen megalapította a Barack Ruhaipari Vállalkozást. Szilvi családja nem ellenezte a vállalkozás ötletét, de nem is támogatta őket: mindössze 20 ezer forintos alaptőkével hozták létre vállalkozásukat.

Fordulópont volt a vállalkozás életében, amikor 1999-ben megnyerték az Élet Pálya Alapítvány által kiírt legígéretesebb fiatal vállalkozás pályázat első díját. Az alapítvány – a 250 ezer forintos pénzjutalmon kívül – komoly médiatámogatást is biztosított a Barack bolt részére, amely hozzájárult, hogy egyre többen megismerjék a két lány nevét. Az első boltjukat az Inkubátor Ház segítségével nyitották meg, egymillió forintos kedvezményes hitellehetőséggel, illetve jelképes bérleti díjfizetéssel az V. kerületi Szerb utcában. „Sajnos ez a bolt nem volt jó helyen, túlságosan kiesett az egyetemista vevőkörünk látóteréből.” A vállalkozás három év kínkeserves működés után végül átköltözött a Kálvin térre, a Szabó Ervin Könyvtár közelébe, ahol jelenleg is megtalálhatóak. „Ez a hely már anyagilag is jobban kifizetődik. A könyvtár és az egyetemek közelsége nagyon sokat számít.”

A Barack Ruhaipari Vállalkozás igyekszik megtalálni az utat a kortárs művészetek felé is. Első nagyobb dobásuk a Zichy Kastélyban megrendezett divatszínházi előadásuk volt 2000-ben. De szerepeltek már az Átrium Hotel kiállítás megnyitóján, a Dokkban, és különböző kávézókban. Idén október elején pedig a Millenáris Parkban léptek színpadra, ahol speciális látványelemekkel, zenével, tánccal dúsított divatszínházat tartottak saját tervezésű ruháikból. „Szeretnénk egyszer egy évben jelen lenni egy nagyszabású divatshow-val.”








 Névjegy: Opauszki Szilvia

• Születési idő: 1975 december 3., Budapest
• Hobbi: síelés, kirándulás
• Párja: közgazdász
Szilvi elmondta: a Barack Boltnak túlnyomórészt visszatérő vendégei vannak. A bolt földszintjén van az eladórész, a padláson az aprócska műhely. Sokféle terméket készítenek, esküvői ruháktól kezdve a téli kabátokig. A két lány között a munkamegosztás tökéletes – mind a ketten terveznek, szabnak, sőt varrnak is. Áraik a hazai konfekció árakhoz igazodnak.


Bemutatók:

• 1999: a Barack Divatműhely megnyitása alkalmából bemutató a Vista kávézóban

• 2000 július: Zichy Kastély – fotókiállítással, táncbemutatóval egybekötött divatest.

• 2000 október: Átrium Hyatt – Csikós Ilona festőművész kiállítása a Barack bemutatójával nyílt meg.

• 2002 január: Operabál – Náray Tamás szervezésében Barack divatbemutató

• 2002 augusztus: Sziget Fesztivál – Zanzibár sátor, divatshow

• 2003 január: Azték ezüst ékszer bemutató a Dokk-ban a Barack részvételével

• 2003 november: Napoleon Café – téli kollekció bemutatója

Tudatos karrierépítés vagy véletlen? – II. rész »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top