Életmód

Tudatos karrierépítés vagy véletlen? – II. rész







Németh Nóra
Tudatosan, kis kitérővel

Németh Nóra, 28 éves, minisztériumi főosztályvezető-helyettes
A pécsi születésű Nóra Keszthelyen érettségizett egy gimnázium angol tagozatos osztályában. „Reál beállítottságú vagyok, a nyelveket nem nagyon szerettem, de az iskola arra jó volt, hogy negyed év elején letettem a középfokú angol nyelvvizsgát” – avat be egy apró ellentmondásba Nóra. Kitűnő tanulóként egyenes útja vezetett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol pénzügy és költségvetési pénzügyek szakirányon diplomázott 2001-ben – szintén kitűnően. „Bár az államháztartás látszólag nem túl izgalmas terület, engem mindig is a gazdaság makro folyamatai érdekeltek” – mondja. A költségvetés gyakorlati oldala iránt érdeklődő Nóra a közgáz diplomáját időközben a Pázmányon szerzett jogi diplomával is megfejelte, amelyet a képzési időnél egy évvel hamarabb sikerült abszolválnia. Az Európai Unió makrogazdasági ügyei iránt egy negyedévesen elnyert maastricht-i ösztöndíj nyitotta ki a szemét, ám diploma után mégis inkább a számvitelhez közelebb álló területen helyezkedett el, amiben egy külső kényszer is szerepet játszott. „Nagyon szerettem volna a Magyar Nemzeti Bankhoz menni dolgozni, de abban az évben kevés embert vettek fel, így kerültem végül az Ernst&Young könyvvizsgáló céghez.”

A multicégnél eltöltött másfél év két szempontból is hasznosnak bizonyult: a bankok auditálása során a gyakorlatban tanulhatta meg bonyolult pénzügyi rendszerek átlátását, másrészt rájött arra, hogy ezzel biztosan nem akar foglalkozni a továbbiakban. A fordulópontot egy gazdasági hetilap álláspályázata jelentette 2003 márciusában, amelyben a Miniszterelnöki Hivatal Európai Unóval kapcsolatos feladatok ellátására keresett közgazdász végzettségű szakembert. Nóra beadta a pályázatát és nyert – egy hét alatt megállapodott a kiíróval, hogy a továbbiakban a Területfejlesztési Hivatal alá tartozó újonnan létrehozott Regionális Fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóság köztisztviselőjeként folytatja pályafutását. „Anyagilag tekintve ez komoly visszalépés volt, ugyanakkor egy új közigazgatási struktúra létrehozásában való közreműködés szakmailag jóval nagyobb kihívást jelentett, mint a bankok auditálása.” Nóra feladatai közé tartozott az Európai Unió Strukturális Alapjából lehívható támogatások pénzügyi lebonyolításának megtervezése, eljárási rendjének kidolgozása és uniós szabályozással való összehangolása a Regionális Operatív Program keretén belül – együttműködve több intézménnyel.








  Névjegy: Németh Nóra

• Születési dátum: 1976. 11. 30.
• Hobbi: főzés, rajzolás, sétálás, kirándulás
• A maastrichti ösztöndíj alatt ismerte meg férjét, aki a Budapesti Műszaki Egyetemen PHD hallgató, emellett újságíró egy internetes gazdasági lapnál.
• A közeljövőben szeretnének lakást vásárolni, gyereket rövid időn belül egyelőre nem terveznek.
Ám éppen akkor, amikor hazánk csatlakozásával ténylegesen lehívhatóvá váltak a pénzek, és így Nóra láthatta volna az általa is kidolgozott rendszer működését a gyakorlatban, elhívták főosztályvezető-helyettesnek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumba. „Kilenc hónap megfeszített munka után tulajdonképpen a volt főnöknőmet követtem – aki közigazgatási államtitkár lett a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban -, tisztán költségvetési területen, ami engem eredetileg érdekelt.” Nóra végezetül elmondta: úgy érzi, hogy most a helyén van, amit utólag végiggondolva annak köszönhet, hogy nem kötött rossz kompromisszumokat a munkájával kapcsolatban, és mindig igyekezett jól elvégezni a feladatait. „Ha az ember ragaszkodik ahhoz, amit szeret, ez előbb-utóbb anyagilag is kifizetődik az én szakmámban.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top