Életmód

Tûsarokról a világ

A lábfej 28 csontból, 114 ínbõl és 20 izomból áll. Ennyi tartja a testedet naponta több órán át. A miniszoknya tûsarkú cipõvel szívdöglesztõen szexi, de legalább annyira lábromboló is lehet. Erre is gondolsz, amikor kinyitod reggel a szekrényt?





Európában a felnőtt lakosság fele szenved olyan betegségben, amelyet a rossz cipőviselet okozott. A gyerekek és a serdülők ugyan nagyobb arányban hordanak egészségtelen cipőket mint a felnőttek, ám a fiatalok ízületei még állják a terhelést. A fájdalmak csak később jelentkeznek. Civilizációs népbetegségről van szó, de ne ijedj meg, a cipőviselés még nem feltétlenül árt a lábadnak. Sőt! A jó cipő csak javít tartásodon. Ha estére fáj mindened, és csak feküdni vágysz, tedd felelőssé a divatot, és nézd át a cipőtárad.

– Nemrég végeztek egy kísérletet a magassarkú cipők hátrányait kutatva – mondja Molnár Róbert gyógytornász-táncterepauta. – Kiderült, hogy a túl magas sarkak erősen befolyásolják a sarok normális működését, aminek következtében a térd és a csípő mozgása is nagyban eltér a normálistól. A magassarkú cipők használata emellett olyan káros torzítást idéz elő, ami a térdeket befelé csavarja el. Ez a varus (dongaláb vagy óláb) jelenség erősen kinyújtja a láb külső oldali izmait és ínszalagjait, és ezzel egyidőben összenyomja a térdízületet a láb belső oldalán.






– A lábnak az a legjobb, ha a talp érintkezik a talajjal?

– Igen, mindenki ismeri azt az érzést, hogy mennyire kellemes sétálni a homokban. Egészséges is, mert a homokszemcsék finoman masszírozzák a talpat. A süppedős terep pedig jól megmozgatja a sokszor teljesen elhanyagolt izmokat. Ezért tanácsoljuk a rendszeres futást, sétálást füvön, földúton, gumipályán, de nem a betonon.


– Le kellene mondanunk a magas cipősarokról?

– Bevallom, férfiként én is megcsodálom egy nő szép ívű lábát, amit a tűsarok kihangsúlyoz. Viszont mindenkinek meg kell értenie, hogy a magassarkú cipő csak alkalmakra való. Kiváltképp a ma divatos hosszú orrúak, amelyeknek a keskenysége az egész lábfejre és tartásra kihat. Senki ne csodálkozzon, ha a lábujjai bütykössé, furcsa formájúvá válnak. A doktorok rendszerint arra is figyelmeztetnek, hogy vásárlásnál nemcsak a felsőrész anyagára, hanem a talp minőségére is ügyelni kell. A kemény, rugalmatlan talp nagyobb erőfeszítésre kényszeríti a lábfej és a térd izmait, szalagjait. Persze sok esetben a térdízületi gyulladásoknál az ok a túlsúlyosság, a dohányzás, vagy korábban elszenvedett térdbaleset.


A magas cipősarok ártalmai





lábfej – kalapácsujj alakul ki, a lábfej ízületei elnyomorodnak
lábszár – a vádli izmai megrövidülnek – rendszeres fájdalmakkal jár
térd – ízületei túlzott terhelésnek vannak kitéve, a porcok hamar elkopnak
csípő – az ízületek túlzott terhelésnek vannak kitéve, a porcok a „helytelen” használat miatt hamar megkopnak
gerinc – az alsó rész, az ágyéktáji szakasz csigolyái a túlzott terheléstől elmozdulnak, ez rossz testtartáshoz vezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top