Életmód

Élénkítõ szerek – nemcsak függõknek!

Ezeken a szürke, álmosító napokon bizony sokszor nyúlunk különbözõ élénkítõ szerek után. Ha neked is a kávé ugrik be elsõre, érdemes tovább olvasnod: rengeteg szer és praktika közül válogathatsz.





Maté tea

Bár nálunk még nem annyira ismert a Dél-Amerikában fogyasztott zöldes színű élénkítő ital, azért számos helyen beszerezhetjük a trópusi fa leveléből készült teafüvet.
A maté csökkenti a szellemi és a fizikai fáradtságot, növeli a vitalitást és a koncentráló készséget. Hatóanyaga a matein, ami a kávéban található koffein rokona, mégis másképpen hat, mint a kávé – legalább annyira élénkít, viszont egyáltalán nincs mellékhatása. A maté vitaminokat (A-, B1-, B2- és C-vitamin) és ásványi anyagokat (kálium, nátrium, mangán, magnézium) is tartalmaz, így igazi energiabomba az aktív életmódot folytatóknak.


Zöld tea

A zöld tea elsősorban a benne található kémiai összetevőknek köszönheti frissítő, élénkítő hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, elűzi a fáradtságérzetet – káros mellékhatások nélkül. A benne lévő koffein a tea csersavtartalma miatt fokozatosan szívódik fel, így hatását is egyenletesen fejti ki.
A teából először a koffein, majd az ásványi anyagok, vitaminok, végül pedig a csersav oldódik ki, ezért ne áztassuk öt percnél tovább a teafüvet. Ha ennél tovább hagyjuk a vízben, kioldódik a csersav is, ami blokkolja a koffeint a szervezetben, így pont ellentétes hatást érünk el vele – nem élénkíteni, hanem nyugtatni fog.






Kávé


Kétségkívül az egyik legismertebb élénkítő szer, sok kultúrának szerves része. Kedvező hatásai valóban vitathatatlanok: serkenti a központi idegrendszert, javítja a koncentrációs és állóképességet, még a súlyfelesleg leadásában is segíthet. Mértékkel fogyasztva tehát nagyszerű gyógyhatású szer, nem árt azonban az óvatosság! Ha túllépjük az ajánlott napi mennyiséget (1 csésze presszókávé vagy két csésze hosszú kávé), a következő következményekkel kell szembenéznünk:
• szívritmuszavar, erős szívdobogás, szív- és érrendszeri betegségek
• magas vérnyomás
• ingerlékenység, álmatlanság
• koleszterinszint emelkedése


Energiaitalok

Az energiaitalok megváltoztatják fáradtságtűrésünk határát, így igen hasznosak lehetnek egy hosszú autóvezetés közben, vagy egy elhúzódó vizsgán.
Az energiaitalok lényege a gyorsan felszívódó cukor és koffein kettős élénkítő, frissítő hatásában rejlik. A koffein növeli a vérátáramlást, így több vér, több oxigén kerül az agyba. A vitaminok is fokozzák az anyagcserét, vagyis az élénkítő hatást, így sokszor kerülnek bele a különféle energiaitalokba, csakúgy, mint a hasonló célt szolgáló szénsav. A bennük lévő koffeintartalom nagyjából két dupla kávénak felel meg – dobozonként.
Alkalmanként egy-egy doboz még nem ártalmas, de a rendszeres fogyasztás különböző panaszokat okozhat:
• izgatottság
• vegetatív neurózisos tünetek
• heves szívdobogás
• türelmetlenség, idegesség, agresszivitás
• májproblémák
Kismamák, cukor- és szívbetegek jobb, ha kerülik a fogyasztását.






Élénkítő aromaterápia


Léteznek olyan illóolajok, amelyek nemcsak finom illatúak, de pszichésen és fizikailag is hatnak ránk – elűzik a fáradtságot, és általános jó közérzetet biztosítanak. Az aromaterápia legismertebb formája az inhalálás, de hatásos fürdővízbe csepegtetve, párologtatva vagy bemasszírozva is.
Élénkítő illatok: limett, eukaliptusz, citromfű, borsosmenta.


Frissítő fürdő

Egy gyengéden habzó pezsgőfürdő is aktiválhatja szervezetünket – rengeteg vérkeringést serkentő, élénkítő hatású fürdőolaj, fürdősó, pezsgőtabletta közül válogathatunk. Eresszük tele a kádat forró vízzel, csepegtessünk bele eukaliptusz- vagy citrusolajat, szórjunk bele izomlazító rozmaringot – fáradt tagjaink ismét életre kelnek!
Ha felfrissülésre vágyunk, a következő illatokból válasszunk: bergamott, narancs, jázmin, rozmaring, citrusfélék.


Egy kis mozgás…

Remek vérkeringés-serkentő lehet a jóga – oldja a testi-lelki feszültséget, frissítő energiával tölt fel, érdemes hát valamilyen rendszerességgel beiktatni kondicionáló- és légzőgyakorlatait az életünkbe.


Délutáni szieszta

Sajnos nálunk egyelőre nem bevett szokás a délutáni szunyókálás, pedig már tíz perc is csodákra képes – jobban élénkít, mint a kávé, és a nap hátralévő részére növeli teljesítményünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top