nlc.hu
Életmód
A jövõbe nézõ nõk

A jövõbe nézõ nõk

„Soha nincs idõm elmenni tornázni!” „Te is az utolsó pillanatban fizeted be a csekkeket?” „Olyan nehezen osztom be a pénzemet, mindig elfogy!” Gondolom te is kitûnõen ismered ezt a szerteágazó problémakört.





Abban mindenképp hasonlít egymásra pénz és idő, hogy sosincs belőlük elég. Pedig ha igyekszünk helyesen beosztani, ha odafigyelünk és betömjük az apró réseket, ahol elszivárognak ezek a nagyon is folyékony dolgok, sokkal több marad nekünk.

Itt van például a fizetés. Olyan könnyedén szórjuk gondolatban ezerfelé ezt az – egyébként bármekkora – összeget, hogy úgy érezzük, soha nem lehetne elég magas. Idővel hasonlóképpen: ha még négy-öt órával hosszabb lenne a nap, biztos beleférne egy kis relaxálás a szauna és a spinning edzés között, hosszadalmas beszélgetések a mostaninál sokkal kiterjedtebb baráti kör tagjaival, több idő a családnak is, egy jó mozi hetente egy-kétszer, sőt, néha még egy utolsó kör ellenőrzés a munka leadása előtt.

A napjaink rövidek ugyan, de a nők élete sokkal hosszabb, mint a férfiaké. Mivel átlagosan 9 évvel tovább élünk, mint a férfiak, az utolsó éveket gyakran magányosan töltjük, ilyenkor lehet, hogy az élet mégis hosszúnak tűnik. Hosszabbnak mindenesetre, mint amire a pénzünk elég.

Időskorunkra a pénzhiány sokkal szorítóbb gonddá válik, mint az időhiány. Az egyre gyakoribb betegeskedések, a gyógykezelések és orvosságok is pénzbe kerülnek, de a munka híján felszabadult idő eltöltése is költséges lehet. Egész életünkben arra várunk, hogy végre legyen időnk utazgatni, világot látni és pihenni, de mire időben megtehetnénk, anyagilag már nem biztos, hogy megengedhetjük magunknak.

És egyre költségesebb lesz maga az élet is. Néhány évvel ezelőtt még azt sem tudtuk, miből faragták a mobiltelefont, néhány év múlva már olyan kütyük megvételére fogunk áhítozni, és olyan ketyerék nélkül nem tudunk majd élni, melyek nevét e cikkben egyelőre sajnos nem árulhatjuk el…

Mindez aggasztónak tűnhet, de a női agy szerkezete magában hordja a megoldást. A nők sokkal jobban átlátják a hosszútávú összefüggéseket, mint a férfiak, tehát nekünk nem okozhat gondot, hogy végiggondoljuk mindezt előre. Ha a pénzünk elfogy hónap végére, anélkül, hogy félretettük volna a harminc év múlva esedékes dél-amerikai körutazás költségét, akkor nem gondoltuk mindezt végig. Ha hónap elején nem jutott eszünkbe az idős nő, akivé (hamarosan) válni fogunk, és nem esett meg rajta a szívünk, akkor nem gondoltuk mindezt végig. Ha nem csoportosítjuk úgy a kiadásainkat, hogy mindig szemünk előtt lebeg a jövő általunk formált képe, akkor nem viselkedünk felelősségteljesen.

Ezekről a kérdésekről valamiért nem nagyon szoktunk beszélgetni. (Talán mert túl aggasztó?) A Nők Évszázada zártkörű női netklubja azért alakult, hogy tanácsot és eligazítást kapjunk a témában, aminek a végiggondolásához igazi bátorságra van szükség. Gyere, látogass el a nokevszazada.hu weboldalra, és a Klub háziasszonya, tanácsadói és többi tagja megosztja veled a tudását, tapasztalatait!





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top