Életmód

Egységben önmagunkkal

„Új” és alig ismert meditációs gyakorlatot végeznek egyre több európai országban - a Tamarkozt. Egyelõre a fittnesz-termekben nem terjedt el, és egyetlen híresség sem vett belõle különórákat, de itt-ott már tanulható.

A „Tamarkoz” perzsa eredetű szó, koncentrációt, a belső erők összpontosítását jelenti. A keleti vallások gyakorlati módszerének szerves részét képezi általában a befelé fordulás (vagyis mikor önmagunkra figyelünk), illetve a meditáció.









A Tamarkozt az oveyszi szufi iskolában a fejlesztették ki, és tanítják világszerte. Az iskola alapítója 1400 éve, tanítványai szűk körében kezdte el a tanítást. Az ezoterikus iskola a XX. században nyitotta tágabbra kapuit, amikor az iskola legújabb mestere Kaliforniában telepedett le. Eddig világszerte több mint 30 országban létesültek központok. Magyarországon 2001 áprilisában nyílt meg az első iskola, Budapesten. Érdeklődni a következő e-mail cím alatt lehet: angha.bud.hu@mto.org
E gyakorlatok a tudattal foglalkoznak, a tudatot „elhomályosító” érzésekkel, benyomásokkal, amelyeknak megismerése révén az ember megszabadulhat mindenfajta szenvedéstől, és határtalanul boldog állapotba juthat, vagy mindentől független lelki derűt és belső szabadságot érhet el.

A gyakorlatok ugyanakkor jótékony hatással vannak a testre, az izmokra, az izületekre, a belső szervekre egyaránt. A Tamarkoz – hirdetői szerint – a gyógyulással, a figyelemmel és az érzékeléssel áll szoros kapcsolatban, s fő célja, hogy testtartásokkal, légzési és lazító technikákkal minden dimenzióban (test és szellem) helyreállítsa az egyensúlyt és harmóniát.






Mit „ígér” a gyakorlat?

Egészség:
• A testi és a lelki állapot, a hajlékonyság és az életerő javul
• a mozgásszervek, a gerinc, a fej, a lábak és a gyomor fájdalmai csökkennek.
• A test és az idegek harmóniába kerülnek.





Hivatalos és a magánéletünk, szociális kapcsolataink:
• a fáradtság és a feszültség feloldódik
• a kitartás és az ellenállóképesség a stressz minden formájával szemben növekszik
• családi és szociális kapcsolataink javulnak

Lélek és elme:
• önmegismerés, a nyugalom megteremtése
• az önmagunkban rejlő szépség felfedezése
• belső energiák érzékelése, és alkalmazása
• a félelmek és a depresszió – a tudatlanság és a belső diszharmónia szülötteinek – legyőzése az öröm, a szeretet, a remény és a pozitív gondolkodás segítségével
• az Istenség megtapasztalása és a saját gyökereinkhez való visszatérés


A Tamarkoz technikái a következő gyakorlatokból állnak:

1. Megszabadulás a gondolatoktól
2. Légzőgyakorlatok
3. Movazeneh (Speciális testgyakorlatok)
4. Mély ellazulás, energiamegújítás, meditáció
5. Energiaösszpontosítás, koncentrációs gyakorlatok, az energiaközpontok érzékelése, melyek az egészség és a kiegyensúlyozottság kulcsai, az energiaközpontok Léttel való kapcsolatának felismerése

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top