Életmód

Intimitás és õszinteség

Karrierszempontból egy rádiós mûsorvezetõ életpályája nem követi a hagyományos mintákat. Gyorsan lehet valakibõl sztár, ám ugyanilyen gyorsan ki is eshet a pikszisbõl. Dus Polett azonban azok közé tartozik, aki már elérte: õ maga a rádiómûsor.






Dus Polett
„Biztosabb vagyok abban, hogy valami jó születik akkor, ha egészében saját magam vezénylem le a folyamatot — magyarázza Dus Polett, a Rádió Café munkatársa. — Ilyenkor az én fejemben áll össze, honnan indulok el, és hova akarok eljutni az adás során. Csak a saját munkámban bízom.” Három műsor. A fiatal rádiós ennyiért felel hetente, és mintha szándékosan választott volna három egészen különböző műfajt. A Közös nevező című vitaműsor egyfajta kerekasztal-beszélgetés. „Itt mindig egy közérdekű, ellentéteket szülő ügyet járunk körül. Ilyen volt a vízszennyezések vagy a Mária-jelenések témája is.” Látszólag könnyed, ám épp ezért nehezen megfogható kérdéskörrel foglalkozik a Szexerda című műsor. Párkapcsolat, szex, gyereknevelés: a csapból is ez folyik. Épp ezért kihívás nem a megszokott klisékkel feldolgozni e témát. Polett és munkatársa, Veress Dóri laza csevegés helyett próbálnak a felszín alá lesni, nyíltan beszélni az érzelmekről. „Hatalmas igény van erre — fogalmaz Polett —, kevés helyen lehet tabuk nélkül társalogni szexről, szerelemről, miközben mindenkinek rengeteg gondja van. És bár nem segélyműsort vezetünk, előfordult, hogy megoldottuk valakinek az életét. A múltkor egy betelefonáló arról beszélt, milyen nehéz kisgyerekkel párt találni. Néhány perc múlva egy férfi jelentkezett azzal, hogy szeretne találkozni vele…”








 Az Ideális jelölt

• érdeklődő
• szépen beszél
• gyors gondolkodású
• van humora
• kommunikatív
Polett más területeken is formabontó, mert szerinte nincs elég tartalom a modern rádiózásban. „Ebben a klipvilágban a sebesség és a lazaság az érték. Szeretném bebizonyítani, hogy van igény valami teljesen másra is. Nem akarok én lenni a századik jófej, a kekeckedő vagy a »megmondóember«. Ha például egy ismert személyt kell bemutatni, gondolhatnánk, ez nem szerencsés stratégia, hiszen a hallgatót érdeklik az intimitások. A népszerű férfiakat felvonultató Kettes számredszer című műsor be szeretné bizonyítani, hogy nem a vájkálás az egyetlen út. „A legjobb, ha valaki magától nyílik meg, mert érzi, hogy nem a szenzációra vagyunk kíváncsiak — lelkendezik Polett. – Így volt ez Geszti Péterrel, Vekerdy Tamással, Bárdos Andrással. Ők elég nehezen megközelíthető emberek, mégis, aztán úgy álltak fel tőlünk, hogy jól érezték magukat, és a hallgató is többet kapott belőlük. Ezek a legjobb pillanatok.” Polett szerint nem könnyű lekötni a befogadó figyelmét. „Nem bánom, hogy csak hangban létezem, ez egy intim műfaj.” És hogyan került Polett a szakma közelébe? Még iskolás korában egyik tanára kiszúrta, hogy kitűnő a kommunikációs készsége, és gyönyörűen beszél. Az ő javaslatára kezdett el rádiózni.

És miből lesz jó műsor?






 Kereseti lehetőség

A helyzet nagyon változatos, a kereset függ attól, hogy kereskedelmi vagy közszolgálati média a munkaadó, hogy külsős vagy belsős státusban foglalkoztat…


Azt mondja, sok múlik a vendégen. „Csak azt hívjuk meg, aki valóban érdekel bennünket. Mert szimpatikus, vagy éppen azért, mert ellenszenves. Néha mi csodálkozunk a legjobban: nahát, ez az ember ilyen is tud lenni? Törekszünk arra, hogy senkihez ne közelítsünk előítélettel. Ettől persze még lehet rossz napja a riportalanynak. Aztán van olyan is, aki hirdeti, hogy felőle aztán bármiről beszélgethetünk. Amikor viszont elkezdjük bátran kérdezgetni, kizárólag sablonos válaszokat ad. És nem csak mi, riporterek szeretjük, ha hiteles a műsor. Már több vendég megjegyezte, milyen jó, hogy itt nem az ezerszer hallott típuskérdéseket teszik fel nekik. Az igazság az, hogy őszintén szeretnek hozzánk jönni a pasik. Hiszek abban, hogy ha ők így élik meg azt az egy-két órát, amit együtt töltünk, akkor azt a hallgató sem felejti majd el.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top