nlc.hu
Életmód
Duci gyerek = duci felnõtt?

Duci gyerek = duci felnõtt?

Gyerekeink étkezési szokásainak kialakítása fõleg rajtunk múlik: azon, hogy mit teszünk eléjük, és hogy mit látnak tõlünk, hiszen a legjobb tanítás a személyes példa. Segítünk, hogyan nevelhetsz ideális testsúlyú gyermeket!





Ahhoz, hogy a túlzott kalóriabevitelre hízással válaszoljon a szervezet, nem kellenek örökletes tényezők: a tartalékolás a szervezet természetes reakciója a többlettáplálékra. Gondolj csak bele: míg a vadon élő szarvas vagy tigris nem túlsúlyos, addig a házi macskát vagy kutyát gazdáik meg tudják hizlalni. Ez pedig azt bizonyítja, hogy egészséges táplálkozás és elegendő testmozgás mellett sem az állatok, sem az emberek között nincsenek genetikai okok miatt túlsúlyos egyedek!
Az életmód kialakításában – így az elhízásban is – a nevelés igen fontos szerepet játszik. Lássuk, mire figyelj, ha nem akarod, hogy gyermeked túlsúllyal küzdjön!


1. Mutass példát!
A kisgyerek egyrészt azt eszi, amit a szülei elé tesznek, másrészt azt tanulja meg, amit a felnőttektől lát. Tehát ha hizlaló, finomított cukorral, fehér lisztből készült, értékes tápanyagokban és rostban szegény élelmiszereket kap – például csipszet, fehér kenyeret, sült krumplit, édességeket, cukros üdítőket –, akkor ezekhez fog hozzászokni. Másik nagy hiba, amikor étellel jutalmazunk, vigasztalunk és szórakoztatunk egy gyereket, ebből ugyanis ő azt tanulja meg, hogy az élet minden területére megoldást jelent az evés, legyen az öröm, bánat, magány, unalom vagy stressz.

Mit tegyél?
Ne feledkezz meg a példamutatásról! Ha egészséges ételeket eszel, és a csemetédet is ehhez szoktatod, máris sokat tettél érte!


2. Okosan etesd!
Amerikai kutatók megállapították, hogy a kisbabák 10-12 hónapos korukig a szükségletüknek megfelelően esznek, ezután azonban jelentős részük elkezd 10-15 százalékkal többet enni a kelleténél. Ennek az az oka, hogy a rossz étkezési szokások és a túletetés hatására kezdik elnyomni az agy természetes éhség-jóllakottság jelzéseit, és akkor is esznek, ha nem éhesek, és akkor sem hagyják abba, ha már jóllaktak.

Mit tegyél?
Lásd be, és figyelmeztesd rá a nagymamákat is: nem akkor tesznek jót a gyerekkel, ha állandóan édességgel tömik, és dugig rakják a hűtőt mindenféle „finomsággal”! A túlzott kényeztetés az egészség rovására mehet!


3. Szoktasd mozgásra!

Mivel a zsírsejtek száma kisgyerekkorban alakul ki, ezért jóval nehezebb dolguk van azoknak, akik már óvodásként és kisiskolásként jó sokat fölhalmoztak belőle. Annak a gyereknek, aki minden szabadidejében a tévé és a számítógép előtt ül, nagyobb az esélye, hogy túlsúlyos felnőtt váljon belőle. Kutatások mutatják, hogy akivel gyerekkorában nem kedveltetik meg a testmozgást, később egyre nehezebben szánja rá magát a sportolásra.

Mit tegyél?

A matek, angol, informatika különórák mellett a sport is férjen a gyerek idejébe! A rendszeres testedzés mellett a szellemi terhelést is jobban bírja majd, és a zsírpárnáknak sem lesz idejük felhalmozódni!

További hasznos tippeket itt találsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top