nlc.hu
Életmód
A zsír, és ami mögötte van

A zsír, és ami mögötte van

Tényleg egészségtelen a vaj? Milyen olajjal süssünk? Mennyi zsírra van szükségünk, és mekkora mennyiségtõl gyarapszik a súlyunk? Ugye benned is megfogalmazódtak már ezek a kérdések? Tõlünk megtudhatod a választ!





Mit nevezünk rejtett zsíroknak?

A szabad szemmel nem látható zsírokat. A kolbászban, a felvágottakban, a sajtokban, a leveles tésztában, a kekszekben, a csokiban és a legtöbb késztermékben megbújhat – a napi fogyasztást tekintve – a zsírbevitel akár 60 százaléka is. Éppen ezért vásárolj körültekintően, és böngészd át a csomagoláson feltüntetett zsír- és tápanyagtáblázatot, hiszen a „láthatatlan” zsírok túlzott fogyasztása növeli a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.






Melyek az omega-3 zsírsavak?


A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozó esszenciális zsírsavak, védelmet nyújtanak a szívkoszorúér-betegséggel szemben. Szervezetünknek szüksége van rájuk a létfontosságú anyagcserefolyamatokhoz, akárcsak az E-vitaminra, ami szintén megtalálható bennük. Az olajos halakban, a makrélában és a szardíniában fordulnak elő legnagyobb mennyiségben a többszörösen telítetlen zsírsavak. Ha nem szereted a halat, lenolajból, szója- és a repceolajból tudod pótolni szükségletedet.


Mik azok a transz-zsírsavak, és hol rejtőznek?

A leveles tésztában, a nugátkrémekben, a zacskós levesekben, a chipsbentalálhatók meg. Ezek a termékek nagy mennyiségben tartalmaznak iparilag előállított, vagyis mesterséges zsírokat. Úgy keletkeznek, hogy a folyékony növényi olajakat élelmiszertechnológiai eljárással megkeményítik. Ezek a „zsírsav-mutánsok” túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ezért érdemes kerülni őket.
Az élelmiszerek csomagolásán általában keményített növényi zsírként vannak feltüntetve. Sajátosságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak.






Melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin?


A vaj természetes zsiradék, míg a margarinokat hidrogénezés útján állítják elő az olajfinomítás végtermékeként. Ettől a telített zsírsavtartalmuk magasabb lesz, mint a kiindulási olajoké, emellett tartalmazhatnak mesterséges transz-zsírsavakat is. A vaj tehát természetesebb és egészségesebb, mint az iparilag előállított margarin, annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben fogyasztását összefüggésbe hozták a vér koleszterinszintjének emelkedésével. Itt is a mértékletességen van a hangsúly: 10 gramm vaj 23 mg koleszterint tartalmaz, vagyis ekkora mennyiség következmények nélkül fogyasztható.


A diétás margarinok segíthetnek a fogyásban?

Egyre bővül a csökkentett zsírtartalmú, light margarinok kínálata, ezek zsírtartalma 35 százalék, míg a normál margarinok között találunk 70 százalékosat is. Az alacsonyabb energiatartalom miatt a light margarinok kevésbé hizlalnak, de nem árt vigyázni a diétás változatokkal, hiszen használatuk során nagyobb a kísértés, hogy vastagabban kenjük meg a kenyeret, vagy többet használunk belőlük a főzéshez.


További fontos tudnivalókat itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top