nlc.hu
Életmód
A Magyar Vöröskereszt új elnöke Habsburg György

A Magyar Vöröskereszt új elnöke Habsburg György

Az év végén tartotta XI. kongresszusát a Magyar Vöröskereszt. A százkét küldött már nagyon várta a négyévente szokásos eseményt, hiszen, mint mondták, mind többen érezték úgy, hogy váltásra van szükség a humanitárius szervezet életében.

A kongresszus legizgalmasabb napirendi pontja a választás volt. Két elnökjelöltre szavazhattak a küldöttek. Dr. Andics Lászlóra, aki harminc évig volt az Magyar Vöröskereszt elnöke, és Habsburg Györgyre, aki a Fejér megyei Vöröskereszt kérésére vállalta a megmérettetést. Hogy Habsburg György elsöprő győzelme mennyire volt meglepetés, azt a tudósító nem tudhatja. Azt viszont igen, hogy a pohárköszöntőre várva a meglepettek is arról suttogtak, most aztán nagy változások várhatók.

Habsburg György 1993 óta él Magyarországon. Egy fővároshoz közeli településen lakik feleségével, Eilika von Oldenburggal és három gyermekével. A megválasztását követő negyvennyolcadik órában kérdeztük terveiről, megválasztásának előzményeiről.


– Mióta kötődik a Vöröskereszthez?
– Régóta. Felmenőim, rokonaim, mondhatom az egész családom Európa-szerte mindig együttműködtek ezzel az elismert humanitárius szervezettel. Gyakran hallottam arról, hogy miként segítik a Vöröskereszt munkáját, hol és mit tesznek. Bár én személy szerint nem voltam tag, de rendszeresen elmentem vért adni, tehát van egyéni kötődésem.


– A választás előestéjén, amikor elbúcsúztunk, még hezitált, nem volt biztos jelölt. Aztán másnap reggel mégis fölkerült a listára. Mi győzte meg?
– Természetesen elgondolkodtam a jelölésen. Úgy érzem, profi módon tudnék segíteni ennek a szerintem is fontos szervezetnek. A végső elhatározásban szerepük volt azoknak a beszélgetéseknek, amelyeket a küldöttekkel folytattam. Különösen a fiatal vöröskeresztesekkel, akikből kevés volt a kongresszuson. És talán elmondhatom azt is, hogy néhány pillantás, egy-egy kézszorítás is segített.


– Lehet, hogy korai a kérdés, de vannak már konkrét tervei?
– Terveket még nem fogalmaztam meg, hiszen alig telt el két nap a megválasztásom óta. Azt viszont már most tudom, hogy a nemzetközi kapcsolatok építésében ugyanúgy várnak rám feladatok, mint itthon, az ország legkülönbözőbb területein. Elengedhetetlen, hogy elnökként mindent megtegyek e remek szervezet imázsának a növeléséért, hogy visszanyerje azt az elismerést, ami méltán megilleti. A pályázatok előkészítésében, a források megteremtésében is vállalhatok feladatot. De korai még ezekről beszélnem. Az biztos, hogy a következő hetekben át fogom nézni a Magyar Vöröskereszt működését, gazdálkodását. Ahol nehézségeket látok, ott kezdem a munkát.


– Ön civilben, egyebek mellett médiaszakember is, ami sokat segíthet a minisztériumokkal, hatóságokkal, civil szervezetekkel való kapcsolattartásban.
– Valóban, és abban is segíthet, hogy a magyar emberekhez eljusson, mit miért tesz a Vöröskereszt. Hiszek abban, hogy a jó PR, bár nem szeretem ezt a szót használni, sokat számít. Hallatni kell a hangunkat, tisztességesen tájékoztatni a ténykedésünkről, a gondjainkról és a céljainkról egyaránt. Ott kell lennünk az írott és elektronikus sajtóban, meg kell mutatni, hogy a szervezet miért fontos és milyen szerepet tölt be. Úgy érzem, az utóbbi időben ez nem működött megfelelően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top