nlc.hu
Életmód
Power Jóga – út a harmóniához

Power Jóga – út a harmóniához

A testem ellazul, térdeim enyhén behajlítva, tekintetemet egy pontra fókuszálom. Orromon át lassan belélegzek. Néhány másodpercig visszatartom a lélegzetemet, majd lassan és nyugodtan kilélegzek.





Mozdulataim nyugodtak és határozottak. Légzésem és a mozgásom tökéletes szinkronban igazodnak egymáshoz. Megállt az idő. Elmém lenyugodott. Korábban csapongó gondolataim, mint a szél elálltával a vízfelszín, megnyugszanak. Koncentrálok, és lassan eltölt a nyugalom. Érzem, hogy arcom kisimul, és teljesen a jelenben vagyok. Jógázom.

Egy olyan világban, ahol mindenki rohan, gondolataink őrült módon csaponganak, értékrendszerünket multinacionális vállalatok által fizetett hirdetések manipulálják, emberi kapcsolataink és saját lelkünk ápolására pedig egyre kevesebb időnk jut, nagy szükség van a jógára.
Egyre többen keresik az idő megállításának módját. Mind többen fordulnak a különböző keleti mozgásformákhoz és az azokhoz kapcsolódó mentális technikákhoz, egyfajta megnyugvást, ellazulást keresve.
A több ezer éves jógarendszerek új alternatívát kínálnak azoknak, akik kutatják önmagukat, keresik a lelki nyugalmat, és az önmegismerés útján új tapasztalatokra vágynak. Egyre több jógacentrumban, fitness stúdióban vagy jógakurzuson ismerkedhetnek az érdeklődők a jóga különböző vállfajaival.





A jóga nem csupán testgyakorlatok rendszere, mint azt sokan gondolják. A jóga ennél sokkal több. Tudomány és gyakorlati filozófia, amelynek építőkövei az erkölcsi és etikai törvények gyűjteménye, a légzés, a testgyakorlatok rendszere, a koncentráció, a meditáció, az anyagi világtól való visszavonulás és a megvilágosodás.

A jóga csodálatos utat kínál ahhoz, hogy megteremtsük a testünk és lelkünk közötti harmóniát. A jóga útján számos eszköz áll a rendelkezésünkre. Ezek közül az egyik az ászanák, azaz a testgyakorlatok rendszere. Nekünk, a nyugati kultúra gyermekeinek talán ez a legkézzelfoghatóbb és leginkább használható eszközrendszer, amellyel a jóga útján elindulhatunk.

A Power Jóga az Amerikába áttelepült jóga guruk által kifejlesztett rendszer, amely a nyugati világban a legkönnyebben alkalmazható. A Power Jóga rendszeres művelése erősíti a testet, gerincünket egészségesen tartja, hajlékonyságunkat nagyban fokozza. Nagyon fontos elemei a légzőgyakorlatok és a különböző testtartások tökéletes szinkronizálása. A gyakorlatok végrehajtása tökéletes összpontosítást kíván. Ily módon a testgyakorlatok és légzőgyakorlatok alkalmazásával megtapasztalhatjuk a lélek lecsillapodását, az elménk irányításának élményét, amely továbbvezet minket a koncentráción keresztül a meditációhoz közeli állapotba.





Természetesen a jóga tanulási folyamat is. Minden egyes jógafoglalkozás során egyre többet tapasztalunk meg testünkről, lelkünk működéséről. Újra és újra átélhetjük a gondolatok irányításának és kontrolljának élményét, amely egyre közelebb visz minket a belső csend, az ellazulás és a meditáció nyugodt világához.

A tested ellazul, térdeidet enyhén behajlítod, tekinteted egy pontra fókuszálod. Orrodon át lassan belélegzel. Figyeled, ahogy fokozatosan megtelik a tüdőd levegővel. Néhány másodpercig visszatartod a lélegzetedet, majd az orrodon át lassan és nyugodtan kilélegzel.
Mozdulataid nyugodtak és határozottak. Légzésed és mozgásod tökéletes szinkronban igazodnak egymáshoz. Megállt az idő. Elméd lenyugodott. Korábban csapongó gondolataid, mint a szél elálltával a vízfelszín, megnyugszanak. Koncentrálsz, és lassan eltölt a nyugalom. Érzed, hogy arcod kisimul, és teljesen a jelenben vagy. Jógázol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top