nlc.hu
Életmód
Maradj örökké fiatal!

Maradj örökké fiatal!

A kutatók becslése szerint az évszázad végén a születéskor várható élettartamunk már 120 év körül lesz. Azt, hogy ki meddig él, 30-40 százalékban a gének határozzák meg, ám a többi Tõled függ. Összeállításunkból megtudhatod, hogyan maradhatsz örökké fiatal.





Nincs olyan fiatalságról szóló cikk, amelyben ne bukkannának fel az antioxidánsok, amelyek a szabad gyökök káros hatását ellensúlyozzák. S hogy mik is a szabad gyökök? Oxigénrészecskék, amelyek oxidációt okoznak: ez ugyanaz a jelenség, mint a vas rozsdásodása – a szervezetben öregedési folyamatokhoz vezet. A szabad gyökök károsítják a sejteket, főleg azok falát. Tulajdonképpen az anyagcsere melléktermékei, és különösen sok termelődik belőlük a szervezetünkben akkor, ha dohányzunk, sok alkoholt iszunk, szennyezett környezetben élünk, vagy túl sok stresszben van részünk a mindennapokban. Ha védekezni akarunk a szabad gyökök károsító hatása ellen, antioxidánsokra van szükségünk. A leghatásosabb a C- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin, s a legjobb, ha ezeket nem tablettákkal, hanem zöldségekből és gyümölcsökből vesszük magunkhoz.


Szuperételek

Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a 60 és 80 év közötti, egészségesen táplálkozó nők ellenálló képessége ugyanolyan jó, mint a 20 és 40 év közöttieké. Éppen ezért fogyaszd rendszeresen a következő szuperzöldségeket és gyümölcsöket!





• Brokkoli:
C- és K-vitamint, krómot, béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, valamint folsavat tartalmaz, és a rákkutató intézetek világszerte elismerik, hogy sokat segíthet a daganatos betegségek megelőzésében. A K-vitamin a megfelelő véralvadásról és a láb egészségéről gondoskodik.

• Paradicsom: C-vitamin- és likopin-tartalmánál fogva kiváló rákmegelőző szer. Ráadásul rengeteg béta-karotin és E-vitamin van benne, ezek többek között az érelmeszesedés megelőzésében játszanak szerepet.

• Bogyós gyümölcsök: Azok a kémiai anyagok, amelyektől szép, sötét színüket kapják, az ellenálló képességünkre is jó hatással vannak. Javítják a szervek vérellátását, és megelőzik a húgyúti fertőzéseket. Különösen jó hatású – mélyhűtött formában is – a málna, az eper és a szeder.

• Citrusfélék: Valóságos C-vitamin-bombák. Ez a vitamin kiváló hatással van az immunrendszerre, és gyorsítja a sebgyógyulást. A C-vitaminra a hormonrendszerünknek is nagy szüksége van ahhoz, hogy megbirkózzon a stresszel. Ráadásul ez csak egy a citrusfélékben található, több mint 100 bioaktív anyag közül.

• Sárgarépa: Béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, erősíti a nyálkahártyákat, és segíti a fehérvérsejtek fejlődését.

• Kivi: Antioxidáns-bomba, tele C-vitaminnal, káliummal és rosttal.


Pesszimizmus vagy optimizmus?

A fiatalság és a boldogság kéz a kézben járnak. A szakértők úgy vélekednek, hogy a boldog emberek kreatívabbak, magabiztosabbak, sikeresebbek az életben, ennélfogva fiatalságukat is képesek jobban megőrizni, mint kevésbé eredményes társaik. A boldogságnak három fontos összetevője van.





1.
A körülményeink 10%-ban határozzák meg: egy lottónyeremény, egy autóbaleset, egy esküvő vagy válás – ezek mindegyike olyan esemény, ami befolyásolja, hogyan érezzük magunkat. Hatásuk azonban rövid távú: a megfigyelések szerint egy éven belül azok is visszatértek a „normális” boldogságszintre, akik óriási lottónyereményre tettek szert.

2. Génjeink a boldogság 50%-áért felelősek. Az emberek egy része természeténél fogva optimista, míg más részük élete legjobb periódusaiban is megőriz valamit a pesszimizmusából. Vagyis: akármi is történjen velünk, ez az 50% változatlan marad.

3. Azt gondolnánk, hogy aki pesszimista géneket örökölt, és ráadásul még pechje is van, nemigen lesz boldog az életben. Szerencsére azonban ott van a harmadik „boldogságfaktor”. Tetteink, szokásaink és gondolkodásmódunk jelenlegi boldogságunk 40%-áért felelős. Épp ezért a folyamatosan boldog, illetve az állandóan boldogtalan emberek közötti különbség főként abban keresendő, ahogyan a világot látják. A boldogtalan emberek valósággal dédelgetik a negatív érzelmeket és gondolatokat, másokkal hasonlítgatják össze magukat, és irreális célokat tűznek ki maguk és mások elé. A boldog emberek ezzel szemben igyekeznek tanulni a többiek sikereiből, de leginkább magukkal foglalkoznak. Nem sajnálják önmagukat, és reális terveik vannak. Pesszimista vagy optimista – mindez csak szokás kérdése, a szokásainkon pedig képesek vagyunk változtatni.

A fiatalság és boldogság további titkairól itt olvashatsz»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top