Életmód

Családon belüli erõszak

Magyarországon minden héten egy nõ és minden hónapban egy gyermek életét oltja ki a "családfõ". A rettegõ családtagok félnek elmenekülni, de ha mégis vállalják az elköltözést, legtöbben nincstelen földönfutóként vándorolnak körbe ideiglenes menhelyek és szükségszállások között.





Egy 2004-es reprezentatív felmérés szerint a gyermekes családok egyharmadánál előfordult már, hogy megverték gyermeküket. A válaszadók tizenhárom százaléka emelt már kezet partnerére is. A legfeljebb szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők körében átlagon felüli a családon belüli erőszak, ám az érettségizetteknek és diplomásoknak is gyakran eljár a kezük. Budapest, a vidéki városok és a községek között nincs különbség, mindenhol szinte egyformán gyakori a bántalmazás.

– A családon belüli erőszak a párkapcsolatban vagy más, intim rokoni közösségben együtt élő bántalmazó és áldozat közötti fizikai, szexuális, illetve durva lelki erőszakot jelenti. Az elmúlt években nyolcszázhetvenhat alkalommal, vagyis minden tizedik órában érkezett a rendőrséghez bejelentés olyan testi sértésről vagy emberölési kísérletről, amely női hozzátartozó ellen irányult – állítja dr. Morvai Krisztina büntetőjogász. – A terror pedig gyakran nem áll meg „néhány pofonnál”. Évente ötvenkét nőt öl meg a partnere, leggyakrabban puszta kézzel. Húsz kiszolgáltatott nő pedig elkeseredésében, fájdalmában, megalázottságában eljut addig, hogy megöli férjét, élettársát.
Morvai Krisztina szerint a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv nem alkalmas az otthoni bántalmazás hatékony üldözésére. Megfelelő törvények kidolgozására és betartatására volna szükség ahhoz, hogy nagyobb biztonságban élhessenek a családtagok.

Wirth Judit, a Nők a Nőkért, Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NaNE) elnöke szerint a megvert nők ügye ma is rosszul áll Magyarországon.
– A nemzetközi emberi jogi szervezetek már az elmúlt húsz évben részletesen kidolgozták azokat az állami teendőket, amelyekkel a kiszolgáltatott családtagok biztonságát lehet fokozni, ezeket az ajánlásokat kellene követni itthon is – magyarázza a szakember. – Európa szinte minden országában már megfelelő törvényekkel nyilvánították büntetendővé a családon belüli erőszakot és a fenyegető zaklatást. Legfontosabb lenne a hatékony intézményrendszer kialakítása: biztonságos menedékházak felállítása és egyúttal a távoltartási törvény megalkotása.

Magyarországhoz, mint EU-tagállamhoz méltatlan, hogy hetente egy nő és havonta egy gyermek életét veszíti az otthoni brutalitás miatt. Gyakran nem a terrorban élő nő végez a bántalmazóval, hanem egyik, talán kamaszkorú gyermeke ugrik anyja védelmére. Azok a gyermekek, akik agresszív szülők mellett nőnek fel, azt látják, hogy az erőszak természetes a családban. A korábbi „amíg vér nem folyik, nem megyünk ki” gyakorlatnak egy 2003-ban megszületett rendőrségi belső utasítás vetett véget.

– Az utasítás alapján foglalkozunk a családon belüli erőszak kezelésével és a kiskorúak védelmével. A családon belüli erőszak körébe tartozó bűncselekmények miatt indított büntetőeljárás lefolytatására tapasztalt, kellő empátiával rendelkező szakembereket jelölünk ki – mondja Diószegi Gábor rendőr alezredes.

Szakemberek szerint, ha európai módon akarunk véget vetni a feleségkínzás jelenségének, akkor példát kellene vennünk más országokról, például Angliáról, ahol már megoldották az áldozatok biztonságának azonnali védelmét és az elkövetők felelősségre vonását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top