Életmód

Pihenni tudni kell!

Közlekedési dugók, folyamatos megfelelni vágyás, határidõk betartása, nyaralások elhalasztása. Ismerõs? Szervezeted rövidtávon elviseli a túlterhelést, azonban ha akkor is pörögsz, amikor nem kéne, megbetegszel.





Felfokozott állapotban

Egyre jobban pörög a munka, mindenki pihenésre, lazításra buzdít, de ezt eszed ágában sincs elfogadni. Nyúzott vagy, esténként tükörbe sem mersz már nézni, inkább a mobilodon tárgyalsz, majd amint leteszed, máris várod a következő hívást, miközben az éves kimutatásokat böngészed. Mindennek a tetejébe, a hétvégi családi ebéden kedvesed összeveszik veled, mert a telefonod épp legjobb poénját szakította ismét félbe. Ismerős?

Stressz hatására adrenalint termelsz, amelytől emelkedik a vércukorszinted, gyorsul a légzésed, megfeszülnek az izmaid, pupilláid kitágulnak, hogy növeljék látómeződ. Működésbe lép többek között szervezeted belső elhárítása is, az immunrendszer ugrásra készen várakozik. A fokozott adrenalin-kiválasztás növeli a sejtek anyagcseréjét, ami a nagyobb aktivitást segíti. Hogy a szervezeted megnövekedett oxigénigényét kielégítse, szíved ritmusa felgyorsul, a tüdőd pedig kitágul. Stressz következtében a vérnyomásod megemelkedik, az izmaid készenléti állapotban megfeszülnek. Az eredmény tehát mind fizikai, mind szellemi értelemben ugyanaz: fokozott teljesítmény.






A megfelelés kényszerében


A folyamatos stressz azonban előbb-utóbb problémákat okoz. Dr. Battonyai Tünde pszichiáter több olyan tünetre is felhívja a figyelmet, amelyek már előrejelzik a bajt: könnyen és gyakran kaphatsz el fertőzéseket, felmerülhetnek bőrtünetek (pattanások, kelések), emésztési zavarok és persze pszichés problémák is (alvászavarok, szexuális gondok, szorongások, depresszió).

Ha azon veszed észre magad, hogy feleslegesen sokat veszekedsz, kritizálsz, könnyen elsírod magad, minden humorérzéked elveszett, egyre rosszabbul alszol és még a libidód is csökkent, jobb, ha sürgősen pszichiáterhez fordulsz. A stressz súlyosabb esetben akár szívproblémákat okozhat, szerepet játszik az infarktus kialakulásában is, de hatással van az ovulációra, és meddőséghez is vezethet.






A stresszmentesítés

Pszichiáter segítségével – akit amúgy is felkereshetsz életvezetési problémáid megoldása miatt – például megtanulhatod a lazítás technikáinak egyikét: az autogén tréninget.

A lazítás újratanulásában fontos szerepe van családodnak és barátaidnak is. A kiterjedt rokonsággal és baráti körrel rendelkezők ugyanis ritkábban, kevésbé súlyosan betegszenek meg, mint akik egyedül vannak, vagy családi problémákkal küszködnek. A szeretet és a védettség pozitívan befolyásolja a hormonháztartást azáltal, hogy csökkenti a stresszt, és így erősíti az immunrendszert is.




A stresszoldásra sok egyéb módszer is létezik a tablettákon kívül. Sok gyógynövény (például a kamilla vagy az orbáncfű) is nyugtatólag hat az idegekre. Választhatsz olyan módszereket is, mint pl. a jóga vagy meditációs módszerek.

Konzervatívabb gyógymód az orvosi kezelés. A nyugtatókkal, altatókkal azonban óvatosan kell bánnod, mert orvosi kontroll nélkül többet árthatnak, mint használhatnak! Komolyabb gyógyszeres kúrának csak akkor vesd alá magad, ha pszichiátered javasolja, és alapos orvosi vizsgálaton is átestél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top