Életmód

Szabadon engedett hormonok

A fogamzásgátló szedésével való felhagyás kibillentheti egyensúlyából szervezeted hormonháztartását. Készülj fel pár kellemetlen hétre, szenvedhetsz, és bizony szenvedhet tõled környezeted is.




De ne ijedj meg, ha pontosan tudod, miért nem akarsz több pirulát bevenni, könnyebb felkészülnöd a rád váró kicsit furcsa időszakra.


Miért és mikor?

Ha a fogamzásgátló tablettád a kukába szeretnéd dobni, egészen biztos, hogy nyomós okaid vannak rá. Dr. Szamos Péter nőgyógyász szerint a legtermészetesebb az, hogyha egy nő a saját baba utáni vágy miatt teszi ezt. Viszont sok esetben kénytelen-kelletlen kell abbahagyni a fogamzásgátló szedését.

– Sok páciens azért hagyja abba a védekezés ezen formáját – mondta Szamos doktor –, mert valamilyen egyéb betegség, hormonzavar, menstruációs problémák jelentkeznek. Fontos, hogy a belgyógyász kollégákkal folyamatos konzultációban legyünk, hiszen így megelőzhetünk számos, a tabletta felhagyásával járó kellemetlenebb szövődményt.

Ha túl magas a tesztoszteron-szinted, vagy azt veszed észre, hogy ott is pihés szőröd nő, ahol nem kellene, ha pajzsmirigy túltermelésed van, esetleg a normál súlyod rövid időn belül gyarapodott, mindenképp fordulj orvoshoz! A fogamzásgátló a fogantatás ellen csodálatos gyógyszer, de ha egyéb betegséged van, jobb, ha felügyelet mellett, de abbahagyod a szedését.

– Előfordul, hogy minden tökéletesen működik – folytatta Szamos doktor –, ám az első normális vérzés után kimaradások jelentkeznek. Ilyenkor a legvalószínűbb, hogy még nem rendeződött a petefészek működése.






Megzavarodott hormonrendszer


Ha azt veszed észre magadon, hogy egyszer boldogan mosolyogsz a buszon ülve, majd egy kisgyereket nézve legszívesebben sírva fakadnál, és kis idő múlva a boltosnak szinte hisztérikusan magyarázod, melyik mosóport vegye le neked a legfelső polcról, valószínűleg csak a fokozott hormonális tevékenységed, illetve a post-pill-szindróma (a fogamzásgátló tabletta elhagyása) lépett a maga útjára.

A tablettától való megszabadulás után előfordulhat, hogy „másként” érzed magad. Míg addig észre sem vetted azt a pár napot, most a menstruáció kezdete előtt teljesen ki lehetsz szolgáltatva a testednek. Erőteljes hangulatingadozásaid, rohamokban jelentkező édességéhséged, ingerlékenységed, alvászavaraid, fájdalmas mellfeszülésed, haspuffadásod, székrekedésed, ödémásodásod és ezzel együtt járó súlygyarapodásod pár hétig – természetesen nem mindegyik tünet és nem is egyszerre! – eltarthat. Ráadásul monoton fejfájás és hányinger is jelentkezhet, és ilyenkor könnyebben újul ki az ajakherpesz is.






Teakúra: ürömfű és levendula

A post-pill-szindróma esetén gyakran lehetnek hormonális ingadozásaid, és élheted át idő előtt ennek kellemetlen velejáróit is. Értékes segítséget nyújthat az ürömfű az ösztrogén- és gesztagén-egyensúlyának megteremtésében. E gyógynövény hasznosságát már a régi füveskönyvek is említik hangulatingadozás, depresszió ellen.

Szintén jó e célra a levendula, aminek a neve is a mosni szóból ered. A levendula illóolaja az érzelmeinkért felelős agyközpontot stimulálja. A levendulatejből készült, rózsaszirommal kiegészített fürdő balzsam az elgyötört léleknek. A levendula illóolajából néhány cseppnyit a homlok és a halánték bőrébe bemasszírozva megnyugszunk és ellazulunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top