nlc.hu
Életmód
Sportolj belsõ órád szerint!

Sportolj belsõ órád szerint!

Van, aki egész nap fáradtnak érzi magát a korai edzéstõl, míg mást energiával tölt fel. Hatékonyabbá teheted tréningedet, ha a jelzéseket figyelembe véve választod ki a megfelelõ idõpontot, és az étkezéseket is ehhez igazítod.

„Belső óránk állandó napi ritmust ad szervezetünknek, ez alapján vannak időpontok, amikor nagyobb hatékonysággal végezhető a mozgás” – állítja dr. Zsigri Szabolcs orvos és aerobik-edző szakértőnk, aki szerint nem lehet egységes, mindenki számára ideális edzéstervet összeállítani, mert az egyéni eltérések, a különböző napirend és a kialakult szokások miatt a sportolás mindenkire máshogy hat.






Ám akadnak mindenkire érvényes, megfontolandó szabályok:

• Az edzések ideális időpontja – szervezetünk ritmusához, a hormonszint változásához és az étkezések ajánlott időpontjához (reggel 7-8, déli 12-13 óra) is igazodva – délelőtt tízre vagy délután három órára esne. Reggelre és kora délutánra ugyanis megemelkedik a szervezetben a kortizol, vagyis a szénhidrát-anyagcserét irányító hormon szintje, amely serkenti az energiafelhasználást.

• Edzeni étkezés után másfél-két órával érdemes. A teli gyomor kényelmetlenséget okozhat, hiszen az emésztés kezdetével a szervezetben olyan folyamatok indulnak be, melyek az edzés céljával épp ellentétesek. Az elfogyasztott szénhidrát hatására megemelkedik a vércukorszint, ezt kiegyenlítendő megnő a vérben az inzulin mennyisége. Ez a hormon raktározó folyamatokat indít be a szervezetben, vagyis jócskán megnehezíti a feleslegtől való megszabadulást.

• Másfél órával edzés előtt már lehetőleg ne egyél semmit, ha mégis éhesnek érzed magát, fogyassz alacsony szénhidráttartalmú italt! Ne gondold, hogy egy müzliszelet vagy néhány szőlőcukor jó megoldást kínál, mivel ezek megemelik a vércukorszintet, beindítják a raktározó folyamatokat és meghiúsítják az edzés alatti hatékonyabb zsírégetést. Edzés közben jelentkező rosszullét, hirtelen vércukorszint-csökkenés esetén viszont gyors segítséget nyújthatnak.


Ha korán kelő vagy

• Ideális esetben a reggeli és az edzés között eltelik másfél-két óra, így a mozgás épp a megfelelő ritmusban illeszkedik a napirendjébe. Szervezeted ilyenkor jól terhelhető, a mozgás nem fárasztja, inkább energiával tölti fel.

• Ha könnyebb aerobedzést tervezel reggelre, az üres gyomor nem akadály. A szervezet glikogénraktárai alvás közben is felhasználás alatt állnak, de annyi tartalék még marad, hogy a mozgás megkezdéséhez szükséges energiát fedezni tudják. Előny, hogy a szervezet hamarabb tud átállni a zsírból történő energianyerésre.

• Azt az energiát, amit a reggelivel viszel be a szervezetedbe, a napközben végzett sporttal fel is használod, így nincs idő arra, hogy zsírpárnák formájában lerakódjon.


Milyen edzést válassz?

A bonyolult koreográfiákat, vagy a megterhelő edzéseket hagyd későbbre! Ha viszont az egész délelőttöd szabad, keményebb állóképességi edzés, hosszabb futás vagy egy spinning óra is belefér.


Ha laza az időbeosztásod

• Ha szabadnapod van, netán ki tudsz szaladni egy órára munkaidőben, vagy hosszabb üresjáratod van napközben, az ilyenkor végzett edzés ellazítja a hátat és a vállakat. Felfrissít, elűzi az ebéd utáni bágyadtságot, ezért jobban megy utána a munka.

• Segít ledolgozni a bőséges reggelit és a tízórait.

• Ha valóban csak néhány percre van munkahelyedtől az edzőterem, hatvan perc elegendő lesz arra, hogy átmozgasd magadat. Rövid bemelegítés után kezdj 15 perc futással, 20 perc elég arra, hogy egy kiválasztott testtáj izmait és a hasizmokat átmozgasd, a maradék öt percet pedig szánd a nyújtásra, és tíz perc marad az átöltözésre.


Milyen edzést válassz?

Ilyenkor mondjon le a hatvan-kilencven perces aerobikórákról, szervezd inkább magad az edzését. A súlyzós edzéseket bátran bevállalhatod, bár a túl erős terhelést tartogasd későbbre, akárcsak a kemény, izzasztó állóképességi edzéseket, amelyek túlságosan kivehetik tartalékaidat.

Ha későn kelő vagy vagy más miatt szeretsz délután vagy este edzeni, akkor kattints ide»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top