Életmód

Túlsúlyos, de egészséges?

A "töltött galamb" alkatú, életvidám nõk sokak számára vonzóak. Legtöbbször sem nekik, sem családjuknak nem jut eszükbe, hogy a lerakódott zsírpárnák veszélyt hordoznak. Vajon egészséges-e, aki gusztusosan gömbölyded? Elkerülhetetlen-e az asszonyos teltség? Megõrizhetõ-e a lányos karcsúság?

Tévhit, hogy a kismértékű elhízás nem veszélyes az egészségre!

– Már néhány kiló felesleg esetén többet kell mozogni, s hozzáfogni az átgondolt diétához – tanácsolja dr. Császár Albert belgyógyász professzor. – Harmincöt év felett mindkét nemnél lassul az anyagcsere. Emiatt évente negyed-fél kilóval gyarapszik az is, aki nem változtat korábbi evési és testmozgási szokásain.

Korábban a BMI, a testtömegindex nyújtott segítséget a magasságunkhoz ideális súly kiszámításához. Manapság az orvosok inkább a has körfogatát vizsgálják. Kortól, magasságtól és testalkattól függetlenül a nők derékbőségének nyolcvannyolc centiméter alatt kell lennie, míg a férfiak százkét centiméteres haskörfogat felett számítanak elhízottnak.

– Ismeretes, hogy az elhízásnak két típusa van: a körte és az alma. Míg az előbbinél a csípő tájékára megy a plusz súly, az alma típusú elhízásnál a hasra rakódnak a kilók. Ez utóbbi hordozza a nagyobb veszélyt, ugyanis ekkor a zsigerekben is felszaporodik a zsír, amely növeli az infarktus rizikóját, magas vérnyomásra, agyvérzésre, cukorbetegségre, magas vérzsírszintre hajlamosít, illetve egyes rákfajták kialakulásának veszélye is fokozott – magyarázza a professzor.

A menopauza idején gyengül az erek és a szív rugalmassága, terhelhetősége, fokozódik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.


– Az elhízott nőknél gyakori magas vérnyomás, a megemelkedett koleszterinszint és cukorbetegség együttesen metabolikus szindrómának nevezett fokozott kockázatot jelent. Ha a beteg a tüneteket, amelyeket ekkor tapasztal először életében, kizárólag a változókornak tulajdonítja, és nem fordít rájuk kellő figyelmet, azzal szükségtelenül nagy kockázatot vállal. Akinek kezd elmaradozni a havi vérzése, még ha egyelőre nincs is panasza, kétévente jelentkezzen szűrővizsgálatra a háziorvosánál. A lakóhelyhez legközelebbi menopauza-ambulancián is felmérik a klimaxos problémákkal jelentkezőknél a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A veszélyeztetett nőket kardiológiai szakrendelésre irányítják, hogy ott megfelelő kezelést kapjanak – mondja dr. Császár Albert.

A szakorvos szerint a diétázást és a testmozgást is fokozatosan ajánlatos elkezdeni. A fogyókúrás étrend összeállításánál alapszabály: a tápanyagok egészséges arányait tartsuk meg. Nem szabad a végletekbe esni! Míg a vegetáriánusok fontos zsírsavakhoz nem jutnak hozzá, a túl sok húst és kevés növényi eredetű táplálékot fogyasztóknál súlyos vitaminhiány léphet fel.

A testmozgást is alaposan meg kell tervezni. A szakorvosok ma már nem a futást, kocogást, hanem a dinamikus sétát ajánlják napi testmozgásnak, de a sérülések kivédése végett szigorúan csak alapos bemelegítést követően.

– A jobb anyagcsere hatására vékonyodik a narancsbőrt okozó, felszaporodott zsírréteg. A test érezhetően ruganyosabb, feszesebb lesz, és a sok nőt zavaró egyenetlenségek jelentősen csökkennek – biztat a professzor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top