nlc.hu
Életmód
Áfonyás pite

Áfonyás pite

Nálunk még nem annyira elterjedt az áfonya. Kár, mert nagyon finom, és mint a kis piros gyümölcsök általában, nagyon egészséges is.

Hozzávalók egy 35 x 42 cm-es tepsihez:





a tésztához:
• 12,5 dkg Rama margarin
• 25 dkg liszt
• 1 db tojás
• 10 dkg cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• csipet só

a rátéthez:
• 50 dkg áfonya
• 2 dkg étkezési keményítő
• 3 dkg cukor
• 12 dkg sárgabarack lekvár
• 3 db tojásfehérje
• 11 dkg porcukor

Nehézségi fok: alacsony
Elkészítési idő: 1 óra és 35 perc


Elkészítése:

A lisztet, sót, margarint, tojást, cukrot és vaníliás cukrot gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Letakarjuk fóliával és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Az áfonyát megmossuk, leszűrjük (ha fagyasztott, csak felengedjük). Az étkezési keményítőt két evőkanál vízzel elkeverjük és az áfonyával, cukorral együtt felforraljuk. Az áfonyát ezután lehűtjük.

A tésztát sodrófával kinyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe (35 x 42 cm) tesszük, a tepsi oldalára is felhúzzuk a tésztát. Egy villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 foknál kb. 15-20 percig sütjük. A megsült tésztára kenjük a lekvárt, rászórjuk a megfőtt áfonyát és egyenletesen szétterítjük. A tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. Nyomózsák segítségével a fehérjehabot rács alakzatban az áfonyákra nyomjuk és 175 foknál még 10-15 percig sütjük. Még melegen felszeleteljük ízlés szerinti formára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top