Hozzávalók egy 35 x 42 cm-es tepsihez:
a tésztához:
12,5 dkg Rama margarin
25 dkg liszt
1 db tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
a rátéthez:
50 dkg áfonya
2 dkg étkezési keményítő
3 dkg cukor
12 dkg sárgabarack lekvár
3 db tojásfehérje
11 dkg porcukor
Nehézségi fok: alacsony
Elkészítési idő: 1 óra és 35 perc
Elkészítése:
A lisztet, sót, margarint, tojást, cukrot és vaníliás cukrot gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Letakarjuk fóliával és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Az áfonyát megmossuk, leszűrjük (ha fagyasztott, csak felengedjük). Az étkezési keményítőt két evőkanál vízzel elkeverjük és az áfonyával, cukorral együtt felforraljuk. Az áfonyát ezután lehűtjük.
A tésztát sodrófával kinyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe (35 x 42 cm) tesszük, a tepsi oldalára is felhúzzuk a tésztát. Egy villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 foknál kb. 15-20 percig sütjük. A megsült tésztára kenjük a lekvárt, rászórjuk a megfőtt áfonyát és egyenletesen szétterítjük. A tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük. Nyomózsák segítségével a fehérjehabot rács alakzatban az áfonyákra nyomjuk és 175 foknál még 10-15 percig sütjük. Még melegen felszeleteljük ízlés szerinti formára.