nlc.hu
Életmód
Gyömbéres-szilvás rétes

Gyömbéres-szilvás rétes

A gyömbértõl egészen különlegessé válik a megszokott szilvás rétes. Kipróbálod?

Hozzávalók:





a tésztához:
• 5 dkg Rama margarin
• 25 dkg liszt
• 1 csipet só
• 1 db tojás
• 1 kávéskanál ecet
• 1,5 dl langyos víz
• liszt a nyújtáshoz

a töltelékhez:
• 1 kg szilva
• 10 dkg cukor
• 5 dkg aprított mandula
• 5 dkg darált mandula
• 10 dkg friss gyömbér

• porcukor a díszítéshez


Elkészítés :

A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, közepébe tesszük az olvasztott margarint, a tojást, a sót, majd kis adagokban hozzákeverjük az ecetes langyos vizet. Az összetevőket két lapáttal összedolgozzuk vagy keverőtálban kézimixerrel összekeverjük. Az összekevert tésztát kb. 10 percig gyúrjuk, amíg egy könnyű és rugalmas szerkezetű, selymes fényű tésztát kapunk. A tésztából cipót formálunk, megkenjük olajjal, majd egy kissé felmelegített porcelán vagy kerámia tállal lefedjük és legalább fél óra hosszat pihentetjük.

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a cukorral és az aprított, darált mandulával összekeverjük. A gyömbért meghámozzuk, fokhagymanyomón áttörjük és a szilvához adjuk, majd az egészet összekeverjük.

A tésztát belisztezett abroszra tesszük és kézhát segítségével hajszálvékonyra nyújtjuk, a széleket levágjuk. A szilva-mandula-gyömbér keveréket a tésztán egyenletesen szétosztjuk.

A tészta egyik szélét a töltelékre hajtjuk, ezután óvatosan feltekerjük és sütőpapírral befedett sütőlapra helyezzük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 45 percig sütjük. Ezután a rétest kivesszük a sütőből,
porcukorral meghintjük, majd szeleteljük.
Tipp:
Friss gyömbér helyett gyömbérport is használhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top