nlc.hu
Életmód
Felkavaró élmény

Felkavaró élmény

Legszívesebben egész nap mellette ücsörögnénk. Illatával percek alatt levesz a lábunkról, felpezsdíti vérünket és megdobogtatja szívünket. Rabjává válunk, mivel igazi csábítóval van dolgunk. Most minden kiderül róla.





A kávé élénkítő hatását már Etiópia ősi lakói is megtapasztalhatták, Európával velencei kereskedők ismertették meg. Ahhoz, hogy a trópusi vidékeken termő érett, tűzpiros babból gőzölgő ital kerülhessen csészénkbe, a kávénak ma is nagy utat kell megtennie: szüretelés után először száraz vagy nedves eljárással a termésből kinyerik az értékes szemeket. Ezt követi a válogatás, majd a speciális pörkölés kb. 200-240 Celsius-fokon, ennek során az összetett szénhidrátokból cukrok és aromaanyagok keletkeznek.

A cukrok hő hatására karamellizálódnak, sajátos ízt és színt adva a kávészemeknek. Az enyhébb pörköléssel lágyabb, a közepessel gazdag ízű ital nyerhető, míg az erős pörkölés testesebb ízt ad a kávénak. A két leggyakoribb fajta a magas koffeintartalmú robuszta kávé, illetve a világ kávétermelésének mintegy 70 százalékát adó arab kávé.


Engedhetsz a csábításnak

Vajon mit tudhat ez a közkedvelt, kesernyés ízű ital, ami miatt a legsürgetőbb munkát is képesek vagyunk félbehagyni? Íme néhány az előnyös tulajdonságai közül:

• Fokozza a szív- és veseműködést, gyorsítja az anyagcserét, és mivel lazítja az izmokat, könnyíti a légzést.
• Hatására nő az agy vérellátottsága, serken a központi idegrendszer működése, és hamarabb elmúlik a stressz hatására kialakuló görcsös fejfájás.
• Kutatások azt is bebizonyították, hogy izomláz esetén a koffein hatékonyabban csökkenti a fájdalmakat, mint a gyógyszerek.
• Az olaszok nemcsak a finom kávék elkészítésében jeleskednek: tudósaik felfedezték, hogy a kávéban található klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását a szájüregben. Azért persze a jól bevált fogkrémedet nem kell lecserélned egy csésze feketére!




• A kávé igen gazdag a káros szabad gyököket lekötő, antioxidáns tartalmú vegyületekben is, amelyek fontos szerepet játszhatnak a daganatos megbetegedések megelőzésében. Kutatások szerint már naponta két csészényi elfogyasztása is nagy mértékben csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.
• Diétázáskor sem kell lemondanod a kávéról, ha a cukrot édesítőszerrel, a tejszínt pedig néhány csepp zsírszegény tejjel helyettesíted.


Miért hasznos a mértéktartás?

• A számos pozitív tulajdonság mellett nem árt tisztában lenni a túlzásba vitt „koffeinkortyolás” hátrányaival is:
• A túl sok kávéivás (napi 5-6 csészényi) szívritmuszavart, remegést, nyugtalanságot és álmatlanságot okozhat, valamint gyomorsavképző hatása miatt hasmenés is előfordulhat.
• Arról se feledkezz meg, hogy a koffein, amellett, hogy fokozza az éberséget, más agyi pályákat kikapcsolva gátolja a rövid távú memória működését bizonyos szavak felidézésénél. Mindemellett a túlzott koffeinfogyasztásnak jelentős vízelvonó hatása is van, ezért ajánlatos gondoskodni a megfelelő folyadékpótlásról.




• A kávéfőzés során a kávéőrleményből olyan vegyületek oldódnak ki, amelyek megemelik a koleszterin-szintet, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az érelmeszesedés kialakulásához.
• A rendszeres koffeinfogyasztás függőséget okozhat, amelynek következményeként olyan elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint a fáradtságérzet, a fejfájás vagy az ingerlékenységgel, koncentrálási nehézséggel járó levertség, súlyosabb esetben pedig izomfájdalommal és hányással járó, vírusfertőzésre emlékeztető rosszullét.

További kávés érdekességek»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top